Jumbo-ondernemer zoekt in het historische boek over Elst bij welke tekst de fotoplaatjes in geplakt kunnen worden. (foto: Kirsten den Boef)
Jumbo-ondernemer zoekt in het historische boek over Elst bij welke tekst de fotoplaatjes in geplakt kunnen worden. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Boek is uniek aandenken voor Elst'

Een vrouw stelt de dagelijkse boodschappen een dag uit. Ze heeft er een goede reden voor. Ze wil plaatjes sparen die thuishoren in een nieuw historisch boek over Elst. De teksten over tal van verdwenen gebouwen staan er al. Het boek is een actie van ondernemer John Macleane van Jumbo.

door Vincent Bos

ELST – Het boek wordt in Elst huis-aan-huis bezorgd. De reacties zijn lovend. Voor deze bijzondere uitgave werkte John Macleane samen met Frits Hoogveld en Huib de Vries van de historische vereniging Marithaime. Het eerste exemplaar is vorige week donderdag uitgereikt aan burgemeester Toon van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe.

De klanten kunnen ook sparen voor nostalgische mokken met beeldbepalende gebouwen. Verder zijn er mokken van de paardenmarkt en een bloeiende bongerd.

"We zijn in het dorp veel prachtige beeldbepalende gebouwen kwijtgeraakt. Dit boek is een mooi en uniek aandenken aan Elst. Het is een weergave van ons mooie dorp. We hebben de geschiedenis van Elst in kaart gebracht", zegt John Macleane. "De plaatjes kun je sparen en dan ben je verzekerd van een prachtig verzamelalbum."

Hij kenschets Elst als parel van de Betuwe. Veel gebouwen gingen in de Tweede Wereldoorlog tegen de vlakte. Nadien maakten beeldbepalende panden plaats voor moderne architectuur. Maar over het indrukwekkende postkantoor naast het gemeentehuis heeft iedereen het nog.

"Vergeet de kastelen niet", zegt de enthousiaste ondernemer. "Wat te denken van Kasteel de Park en Kasteel Mussenberg. In het boek tref je de grote boerderijen aan die we gekend hebben en die verdwenen zijn."

In het naslagwerk komen alle onderwerpen aan de orden, van paardenfokkerij tot tabaksteelt, openbare gebouwen en voorzieningen. Je komt zo heel wat te weten over de historie van het dorp.
John Macleane is een bevlogen verteller, een gepassioneerd ondernemer. Zijn winkel is een begrip. Met het boek wil hij de inwoners een bijzonder aandenken geven. Dat is hem gelukt.

Tot 7 november ontvangen klanten bij iedere tien euro aan boodschappen een spaarzegel. Bij zes spaarzegels en bijbetaling kan een mok met een historische afbeelding besteld worden. Tevens krijgen klanten een zakje met plaatjes. Die kunnen ze in het boek plakken dat huis-aan-huis verspreid is. In het boek zijn 215 foto's opgenomen. De teksten staan er al. De plaatjes kunnen verzameld worden. Op 7 november is er van 14.00 tot 17.00 uur een ruilbeurs voor plaatjesverzamelaars

Meer berichten