Prijs vernoemd naar Cora Baltussen

Cora Baltussen
Cora Baltussen (Foto: Thijs de Jong)

DGSv de Duitse vereniging voor Supervisie en Coaching heeft de Cora Baltussen prijs in het leven geroepen enPrijs vernoemd naar Cora Baltussen 

Driel - DGSv, opgericht in 1989, is toonaangevend op het gebied van supervisie en coaching. Ook promoot DGSv conceptontwikkeling en onderzoek.

Sinds 2017 kent DGSv jaarlijks een onderscheiding toe aan een project dat het meest verantwoord, innovatief en relevant voor de praktijk blijkt te zijn. Deze prijs draagt voortaan de naam ‘De Cora Baltussen Prijs’ en is op 28 September voor de eerste keer uitgereikt in het bijzijn van de familie Baltussen tijdens de algemene vergadering in Kassel.

De Cora Baltussen-prijs herdenkt hiermee de emancipatie, democratische en internationale wortels van het supervisierecht

Cornelia Wilhelmina Maria Baltussen, uit Driel, (?1912, † 2005) heeft als maatschappelijk werkster en psycholoog in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van supervisie en coaching. De drie kenmerken die haar werk perfect beschrijven zijn verantwoord, innovatief en relevant. De opvattingen van Cora Baltussen zijn vandaag de dag dan ook nog net zo relevant als toen.

Cora Baltussen nam deel aan het Nederlandse verzet tegen de nazi’s en gedurende haar hele leven voerde ze campagne voor het eerherstel van de 1e Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade die in Nederland meevocht tegen de Duitse bezetter tijdens operatie Market Garden. Het eerherstel werd uiteindelijk in mei 2006 toegekend door Koningin Beatrix, die de militaire Willems Orde uitreikte.

Meer berichten