De deelnemers aan de loop over tien kilometer gaan op pad voor hun race door Heteren. (foto: Kirsten den Boef)
De deelnemers aan de loop over tien kilometer gaan op pad voor hun race door Heteren. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Meer deelnemers aan Heterun

Rennen en wandelen door Heteren. Steeds meer mensen doen het. Nu al voor de derde keer. De Heterun is een begrip geworden. Met aan de finish louter winnaars. Daarom is er een medaille voor iedereen.

door Vincent Bos

HETEREN – Het hele gezin doet mee. De vader rent, de moeder wandelt. Armand van Schijndel (46) uit Randwijk is aan de finish in opperbeste stemming. Kan ook niet anders. Hij heeft de wedstrijd over vijf kilometer afgelegd in een nieuw persoonlijk record. "Laatst bij de Bridge to Bridgeloop heb ik 29.00 geklokt. Nu ben ik een stuk sneller."

Hij is als hardloper een laatbloeier. Armand van Schijndel was eerder als basketballer actief en voetbalt nu bij de veteranen van EMM. "Aan de Heterun heb ik vorig jaar voor de eerste keer meegedaan. Het is een leuke wedstrijd. Twee keer in de week loop ik hard. Dat doe ik samen met een schoonzus."

Zijn vrouw Mirella (44) kiest voor de wandeling van 2,5 kilometer. Haar moeder Dicky Hazeleger (71) loopt ook mee. Die houdt er een stevig tempo op na. "Je moet niet slenteren, maar doorstappen. Dan heb je nergens last van", zegt ze na anderhalve kilometer. Ze is de anderen dan al voorbij gelopen. Met dochter en kleinkinderen komt ze na een half uur als eerste bij de finish aan.

In de groep loopt Stijn van Gameren (twaalf) al even vrolijk mee. Kort daarvoor heeft hij nog vijf kilometer gerend. "Ik heb er 23 minuten over gedaan", zegt hij trots. "Nu loop ik met mijn tante mee omdat ik het leuk vind." Onderweg zwaait hij even naar zus Kim die vijf kilometer heeft gelopen met de sportklas van het HPC uit Zetten.

Hans Küper (69) loopt ook mee. Hij duwt de rolstoel waarin zijn moeder Nel Willemsen van 89 jaar heeft plaatsgenomen. Zijn vrouw Diny zit in de scootmobiel. "We doen mee omdat we het zo prettig vinden om te wandelen. Zo is mijn moeder er uit. En ik natuurlijk ook."

Een van de deelnemers aan de hardloopwedstrijd is burgemeester Toon van Asseldonk. Hij heeft de vijf kilometer nog binnen het uur gelopen. "Andere jaren viel het evenement in een periode vol Airborneherdenkingen. Daardoor kon ik niet eerder meedoen. Nu is het hardloopevenement een week later en had ik geen verplichtingen", zegt de burgemeester die het shirt heeft aangetrokken dat hij droeg tijdens de Prinsjesdagestafette.

Organisator Martin Knippers staat intussen tevreden tussen alle lopers. De Heterun zit duidelijk in de lift. Er zijn 360 deelnemers, dat zijn er ongeveer zeventig meer dan vorig jaar. De loop over vijf kilometer is favoriet.

"Het evenement is duidelijk gegroeid", stelt hij vast. "De kinderziekten zijn eruit. We hebben nog meer dan anders de puntjes op de i gezet. De logistiek is beter. We willen op termijn naar 450 tot 500 lopers. Meer hoeft niet. Onze kracht zit in de kleinschaligheid van de loop. Het is een heel leuk evenement voor Heteren."

Er is dit jaar een ander parcours. De race over 5 en 10 kilometer gaat over het pad door de uiterwaarden. Dat maakt het parcours voor de deelnemers nog aantrekkelijker.

Meer berichten