De passagiers van de zonnetrein krijgen in het café van De Warmoes koffie en taart. (foto: Ellen Koelewijn)
De passagiers van de zonnetrein krijgen in het café van De Warmoes koffie en taart. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Projecten van Ons Gezondheidserf

Zit je in Oosterhout in de huiskamer en dan komt ineens de Sint Stevenstoren voorbij. Het beeldmerk van Nijmegen is aangebracht op de zonnetrein. De passagiers zijn ouderen die meedoen aan een uitje van Ons Gezondheidserf en studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Meer uitjes volgen.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – De zonnetrein is van het wijkwerk in Nijmegen. "Het is een duurzaam groepsvervoermiddel dat wordt ingezet in de regio Arnhem-Nijmegen. De trein rijdt op accu's die deels zijn gevoed door zonne-energie", zegt vrijwilliger Niels Leijendekker.

Deze woensdag is de trein gehuurd door ONS Gezondheidserf. Die organisatie is gehuisvest op het landgoed van de familie Van Boetzelaer in Oosterhout. Zorgaanbieders hebben onderdak gevonden in de oude boerderijen en stallen. ONS staat voor het verzorgingsgebied: Oosterhout, Nijmegen en Slijk-Ewijk.

"We zitten bijeen met zorgaanbieders uit verschillende sectoren", zegt diëtiste Nienke van den Bekerom. 'Van fysiotherapeut en logopedist tot psycholoog en huisartsen." Zelf is ze deze keer present om de ouderen te wijzen op het belang van groente en fruit en de afwisseling daarin. "Alle groenten hebben verschillende vitaminen. Je moet wisselen in kleur en in bladgroenten."

Het project Herfstkleuren van Ons Gezondheidserf is opgezet samen met studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. "Doel is om mensen te stimuleren om te bewegen en elkaar te ontmoeten. Je hoopt dat ideeën opdoen om samen activiteiten te ontplooien", verklaart Elize van Heuveln, die de docenten begeleidt.

Een van de activiteiten is een rit met de zonnetrein door de nieuwe woonwijken van Oosterhout. In het café van de historische tuin De Warmoes krijgen de deelnemers koffie en een stuk appel- of perentaart geserveerd.

Deelnemer Jan Huijbers is zeer te spreken over het project. "De rit met de zonnetrein was interessant. Het is prachtig om de nieuwbouw te zien. Normaal kom je nooit in de nieuwe wijken. Mooi om te zien was de afwisseling in huizen. Ik wil wel vaker meedoen, maar dan moeten we niet te veel lopen."

Meer berichten