Groep 8 ontmoet koningin en burgemeester

Binnen twee weken zowel koningin Maxima zien als een beroemde acteur ontmoeten en als klap op de vuurpijl burgemeester Van Asseldonk spreken – welke basisschoolleerling wil dat nu niet? Groep 8 van de Ds. Van Lingenschool uit Zetten maakte het mee.

Zetten - Omdat de organisatie van het Prinsjesfestival (de kindertak van Prinsjesdag) ieder jaar een partnerprovincie kiest en Gelderland dit jaar aan de beurt was, kreeg de Van Lingenschool een telefoontje of er belangstelling bestond bij groep 8 om als VIP-klas bij Prinsjesdag aanwezig te zijn. De kinderen – die hier uiteraard wel oren naar hadden – werden de bewuste dinsdag vroeg opgehaald en met de bus naar Den Haag gebracht. De leerlingen werden verwelkomd in de zeer chique Koning Willem I Foyer van de Koninklijke Schouwburg, waarna ze in de grote zaal de presentatie van Kindertroonrede bijwoonden. Na deze spetterende show wachtten de tribunes vanwaar de groep de traditionele koetsenparade mocht bewonderen. Ondanks het spektakel van paarden en legertroepen was de enthousiast zwaaiende koningin Maxima uiteraard het stralende middelpunt van de dag. Na afloop keerde groep 8 weer terug naar de Koninklijke Schouwburg om daar een theaterworkshop van een professionele theaterdocent te volgen. De verrassing was natuurlijk groot toen daar een acteur werd gespot die met name begin december op de nationale televisie te bewonderen is als de vriend van ieder kind. Het was natuurlijk geweldig dat hij met de hele klas op de foto wilde! Moe, maar zeer voldaan werd de klas aan het eind van de dag weer thuis gebracht.

Vrijdag 28 september fietste de groep naar het stadhuis in Elst om daar in de raadszaal het spel Democracity te spelen. Tijdens dit door de organisatie ProDemos georganiseerde spel, vormen de leerlingen politieke partijen en richten ze met elkaar een denkbeeldige stad in. Spelenderwijs ervaren de kinderen hoe een democratisch besluitvormingsproces zich voltrekt en hoe belangrijk het is goed te luisteren naar elkaars argumenten. De verrassing was groot toen burgemeester Van Asseldonk van de gemeente Overbetuwe ook nog even kwam kijken. Er was zelfs nog even gelegenheid voor een aantal vragen aan de burgemeester. Toch handig dat de Overbetuwse kinderburgemeester in de klas zit om zijn volwassen collega even in te seinen over de komst van zijn klas naar het gemeentehuis…

Al met al heeft groep 8 van de Van Lingenschool een paar mooie ervaringen opgedaan en veel geleerd over democratie en politiek. Wie weet wat er nog eens van komt!

Meer berichten