Foto: Willem Roskam

Stem op het project Randwijkse Waarden


Op 1 september is de publieksprijs voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit 2018 van start gegaan. De Dorpsraad Heteren doet hieraan mee met het project Randwijkse Waarden. De Randwijkse Waarden is de naam van het gebied rond de plas van Wijck in de uiterwaarden bij Heteren.

Heteren - De Randwijkse Waarden is één van 15 genomineerde projecten in Gelderland en iedereen kan meestemmen op dit project via het forum Maak Gelderland Mooier (www.gelderland.nl/gprk) zodat de Dorpsraad Heteren kans maakt de publieksprijs te winnen. Iedereen die stemt maakt bovendien zelf ook kans op een prijs.
Wat is de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit? Deze prijs wordt een keer in de twee jaar door de provincie Gelderland uitgereikt aan opvallende en inspirerende ruimtelijke projecten. De genomineerde projecten zijn opgevallen door hun speciale bijdrage aan de Gelderse omgeving en passen binnen het thema 'landschap nieuwe stijl - toen, nu en straks'. Het gaat om gebieden waar landschappen opmerkelijk zijn veranderd. Met een nieuwe stijl als resultaat. Bijvoorbeeld in je gemeente of in je woon- en werkgebied of in je persoonlijke belevingswereld. Voorbeelden waar je trots op bent, die een belofte in zich dragen, waar je gasten mee naar toe neemt.

Project Randwijkse Waarden is genomineerd
In de uiterwaarden bij Heteren wordt momenteel hard gewerkt door de firma Dekker grondstoffen om de bestaande plas van Wijck te vergroten. Het eerste plan voor deze werkzaamheden stamt al uit 2005. Op initiatief van de Dorpsraad Heteren is door Steenfabriek Wienerberger en Gemeente Overbetuwe met toestemming van Rijkswaterstaat, Provincie en Waterschap een prachtig plan opgesteld. Het plan moest van de Gemeente aan vier belangrijke voorwaarden voldoen. 1. Versterking van de landschappelijke waarden. 2. Behoud en verbetering van Natuur 3. Kleinschalige recreatieve voorzieningen voor de lokale bewoners. 4. Kostenneutrale financiering, door delving van grondstoffen (zand en grind).
Nieuw gebruik van de Randwijkse Waarden richt zich op multifunctionaliteit. Naast het groen komen ook nieuwe recreatiemogelijkheden. Vrijwel het hele plangebied wordt opengesteld voor publiek, met uitzondering van intensief te beweiden percelen. Met name de zone langs de Rijndijk wordt ingericht als uitloopgebied voor het dorp met een zwemstrand, ligweide, vliegerweide, honden-losloopgebied (annex natuurijsbaan in de winter). Tevens voorzieningen als vogelkijkwand, visplaats, zeilbotenhelling, aanlegplaats met drijvende steiger voor tien boten, parkeerplaats en uitzichtpunt (met een kleine kunstmatige verhoging) bij de huidige invaart van de plas. Langs de recreatieoever en Rijn loopt een wandelpad. In de dijkzone wordt een ruiterroute aangelegd. Daarnaast behoort struinen tot de mogelijkheden.
Hoewel het baggeren nog een paar jaar doorgaat, liggen de contouren van het plan er nu al. De recreatieve oever is vrijwel gereed en een prachtig wandelpad is al aangelegd. De inwoners van Heteren genieten al volop van het strand, wandelen en bij het uitlaten van de hond!
Dorpsraad Heteren wil graag voor de inwoners van Heteren een aantal wensen van scholen en sportclubs helpen realiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een volleybal net, doelpalen, fitness/bootcamp toestellen en avontuurlijk spelen voor de jeugd.

Project met de meeste stemmen wint publieksprijs. Meer informatie over het project Randwijkse Waarden is is te vinden via het forum Maak Gelderland Mooier (www.gelderland.nl/gprk). Hier staat meer achtergrondinformatie over het project en kan het publiek haar stem uitbrengen: Volg daarvoor de onderstaande stappen:

1: Ga naar https://maakgelderlandmooier.gelderland.nl
2: Maak een account aan via de optie "Registeren"
3: Activeer je account via de mail die je ontvangt
4: Ga naar https://bit.ly/2oCH0u0
5: Log in met je account
6: Stem op "Randwijkse Waarden"

Vraag ook je familie, vrienden en buren om te stemmen!

Diegenen die stemmen kunnen hun keuze ook motiveren. Stemmen kan tot en met 9 november.

Stem en maak kans op een prijs
Iedereen die een stem uitbrengt maakt kans ook zelf in de prijzen te vallen. Vijf uitgebrachte stemmen met de meest originele motivatie voor de keuze van een van de vijftien projecten beloont de provincie met een ANWB-wandelgids Gelderland.

Sociale media
Ook anderen kunnen worden gestimuleerd om te stemmen. Dat kan onder andere via de Facebookpagina van de organisatie: www.facebook.com / Heteren Deel op facebook het project door het te liken. Op deze manier zijn meer mensen op de hoogte van de publieksprijs en kunnen veel meer stemmen worden geworven. Twitteren over de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit kan via #gelderseprijs

Meer berichten