Foto: Ellen Koelewijn

Jeugd helpt wilde bij aan onderdak

Elst is een hotel rijker. Het is binnen een dag gebouwd. De gasten vliegen er in en uit. Om het te zien moet je naar Landerij De Park. Want daar staat het bijenhotel. Kinderen hebben bij de bouw geholpen. Ze hebben tevens gehoord hoeveel soorten bijen rondvliegen. Ze staan er versteld van.

door Vincent Bos

ELST – De honingbijen hebben het al goed voor elkaar op Landerij De Park, onderdeel van park Lingezegen. Voor hen is een kast gebouwd. Daar kunnen grote volken terecht. En nu worden ook de wilde bijen een handje geholpen. Ze krijgen een eigen nestgelegenheid. Die zoeken de wilde bijen altijd zelf op de in de natuur. Daarbij hebben ze een voorkeur voor zonnige en droge plekken. Als ze in het hout een gaatje vinden, zijn ze al geholpen.

"Iedere bij zoekt een gaatje uit dat past bij zijn omvang. Nooit te groot want het gat moeten ze dichtmaken en dat mag niet te veel energie kosten", zegt kenner Jos Boeren die de kinderen deze middag helpt. Al kun je ook stellen dat de kinderen hem helpen.

De buitenmuren van het hotel worden dit keer gemaakt door Karl Brom en Cor Frensen. Het omhulsel heeft veel weg van een bak met allemaal vakken. "De kinderen zorgen voor de stoffering door rietstengels en hout op maat te maken. In de kamers moet het tenslotte voor de bijen gebeuren", verduidelijkt Cor Frensen.

Aan de werktafel buiten knippen Lize Schilperoort (7), Lotus Schmitz (8) uit Arnhem en Elsemarije van Lonkhuyzen (9) uit Elst rietstengels en bamboestokken op maat. Die moeten immers in de kamers passen. Ze genieten ervan en geven aan het leuk werk te vinden. "Ik had anders toch niets te doen. Dit zou ik ook wel vaker willen doen", zegt Elsemarije

Tien kinderen helpen mee. Door het mooie weer zijn ze ook op andere plekken in Park Lingezegen te vinden, zegt Annet Bisseling, coördinator kinderactiviteiten. "We proberen regelmatig wat te organiseren voor de kinderen. Het is altijd moeilijk in te schatten hoeveel kinderen erop af komen. Als het dan zulk prachtig weer is hebben ze toch wat meer belangstelling voor de speeltoestellen."

Een bijenhotel is een constructie die onderdak biedt aan insecten. Wilde bijen kunnen zich ook nestelen in de bodem van een particuliere tuin, in gaten van hout en zelfs in schroefgaten van tuinmeubelen. Je kunt volgens Jos Boeren voor het maken van een bijenhotel ook een schoenendoos of een kistje gebruiken. De honingbij leeft met een koningin en maakt er geen gebruik van. Wilde bijen wel. Er zijn wel 250 soorten. "Misschien wel meer maar daar zijn de wetenschappers het nog niet over eens ", zegt Boeren.

Meer berichten