Sinds ze de diagnose kanker hoorde, kregen paarden een andere betekenis voor Susan de Klein. (foto: Hannie Schrijver)
Sinds ze de diagnose kanker hoorde, kregen paarden een andere betekenis voor Susan de Klein. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: Hannie Schrijver)

Paarden verzachten verdriet en angst

24 april is de dag die ze nooit meer vergeet. Ze hoorde de woorden 'tumoren' en 'uitzaaiingen', maar het leek zo ver van haar bed. Ondanks de harde realiteit stortte haar wereld niet in. Ze vond troost in haar paarden en met Horse Magic for Kids wil ze dit graag overbrengen op zieke kinderen.

door Hannie Schrijver

Elst - Tijdens haar werk op het paardenpension merkte Susan de Klein (45) ineens dat ze niet meer goed kon doorademen. Toen ze ook een bult voelde op haar buik, besloot ze in actie te komen. In het ziekenhuis kreeg ze allerlei onderzoeken. Ze had een verhoogde leverwaarde, maar de artsen vonden niets verontrustends. "Ze hadden mijn hele lijf op de kop gezet, maar er had nog niemand naar die bult op mijn buik gekeken. Ik kreeg een echo en gelijk daarna werd mij verteld dat ik een afwijking in mijn lever had: galwegkanker. Ik hoorde de woorden uitzaaiingen en tumoren, ik dacht nog dat hij in de verkeerde kamer zat. Je weet gewoon niet wat je hoort."

En zo kwam ze twee maanden lang terecht in de mallemolen van onderzoeken en uitslagen. In juni werd ze geopereerd en werd de linkerhelft van haar lever weggehaald. De rechterkant leek schoon, maar later bleek ook deze vol tumoren te zitten. "Eind september kreeg ik weer een teleurstellende uitslag. De tumor bleek massief gegroeid te zijn. Het enige wat ze nog konden aanbieden was chemo. Ik heb vanaf het begin gezegd dat ik geen chemo wilde. Ik wilde mijn lichaam niet platleggen met dat gif." Maar nu de tumor zo snel gegroeid is, beseft De Klein dat ze niet meer onder chemo uitkomt.

Van een prognose wil ze absoluut niks weten. "Ik wil niet weten hoeveel tijd ik nog heb. Ik sta heel positief in het leven en ook in mijn ziekte. Ik wil niet aftellen. Nu is het open en openheid geeft hoop. Een bepaald cijfer of levensverwachting drukt alle hoop. Je gaat daar toch constant aan denken en naar leven." De Klein praat vrij nuchter over haar ziekte. "Ik ben er vrij open over, maar het gaat gepaard met veel angst, onzekerheden en verdriet. Ik vind het heel erg, maar het is zoals het is."

Susan werkte haar hele leven met paarden. Ze deed aan dressuur op het hoogste niveau. Maar sinds haar diagnose hebben de dieren een andere betekenis voor haar gekregen. "Ik was altijd druk met werk. De boog stond altijd gespannen. Door mijn ziekte moest ik een flinke stap terugdoen en begon ik heel anders met paarden om te gaan. Ik kan me nu beter ontspannen en kan ze veel meer aandacht geven. Door die ontspanning heb ik vaak ook minder pijn. En waar ontspanning is, is ruimte voor genezing."

En dat inzicht wilde het 'paardenmeisje' niet voor zichzelf houden. Ze gelooft dat paarden heel veel steun en ontspanning kunnen geven aan een ziek kind. "Ik wil de kinderen even laten vergeten hoe ziek ze zijn. Maar niet-zieke kinderen zijn ook welkom."

Horse Magic for Kids vindt op zondag 28 oktober vanaf 13.30 plaats bij paardenpension De Drielse Vrijheid aan Honingveldsestraat 6a in Driel. De entree is 2,50 euro p.p.

Meer berichten