Voorzitter Kees Ariese van Dodewero  is in zijn nopjes met de kwaliteit van de kleindierenshow. (foto: Ellen Koelewijn)
Voorzitter Kees Ariese van Dodewero is in zijn nopjes met de kwaliteit van de kleindierenshow. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Kleindierenshow van Dodewero

Het gekakel is niet van de lucht. De hanen laten zich duidelijk horen. De kooi is een pronkkast geworden. De dieren laten zich van alle kanten bewonderen. Er zijn mooie exemplaren bij. Maar dat geldt ook voor de konijnen en cavia's. Op de kleindierenshow van Dodewero is genoeg te zien.

door Vincent Bos

WELY – Hij is geïnspireerd door zijn oma. Als kind kwam hij vaak op de boerderij. Geen wonder dus dat Marcel van Oijen (50) uit Valburg zoveel van hoenders houdt. Hij fokt er al jaren mee. En met succes. Prijzen wint hij volop met zijn dwerghoenders. Ook tijdens de clubshow van sportfokkersvereniging Dodewero.

De liefde voor kippen is genetisch bepaald, zegt hij. Hij houdt zoveel van de dieren dat hij er met plezier over praat. Hij heeft een eigen website (www.marcelvanoijen.wordpress.com) en een column op het dierenwelzijnsweb. Daar gaat hij in op zijn hobby. Hij heeft wel een bijzondere soort hoenders. Het zijn rassen die behoren tot de categorie Sussex, Orpington en Dorking Club. Daar zit een heel verhaal aan vast. Marcel van Oijen weet precies wat hij wil. "Ik wil geen hoenders met of met gele poten. Evenmin met veren op de poot of veren op de kuif. Dan kom je vanzelf uit op de blauwe orpingtons"

Fokken is selecteren, zegt Marcel van Oijen. "Je laat dieren keuren en dan weet je welk dier op welk onderdeel goed is. Je probeert een dier te fokken dat zo dicht mogelijk bij de standaard komt. Dan zit je goed."

Volgens secretaris Roan de Boer is Dodewero een sociale vereniging. "We zijn allemaal liefhebbers. We helpen elkaar om verder te komen in de fokkerij." Dat is ook de reden dat leden de club trouw blijven. Jan van Stralen uit Valburg is daar het voorbeeld van. Al tientallen jaren lid en al veertig jaar keurmeester. Al was hij dit keer niet betrokken bij de keuring. Hij legt uit waar je op moet letten, hoe mooi de kleuren zijn. En hij heeft gezien dat de kwaliteit goed is. "Dit is ook de mooiste tijd van het jaar voor de dieren." En juist op dat moment legt een vogel een ei. Middag op de dag. Ook dat gebeurt.

Dodewero is een club met 120 leden. De leden fokken hoenders, dwerghoenders, konijnen, cavia's, sierduiven, kleine knaagdieren en siervogels. Het aanbod voor de jaarlijkse show wordt steeds groter. Dit jaar zijn er 380 dieren. Volgens secretaris Roan de Boer hebben de meeste leden kippen. "Maar het aantal konijnen neemt toe. En leden met sierduiven vormen ook een groeiende groep. Vorig jaar waren er 60 sierduiven, dit keer zijn het er 71 en de verwachting is dat het verder toeneemt."

Meer berichten