Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder heeft Hannie Schrijver de eerste Duurzaamheidsprijs van Overbetuwe uitgereikt. (foto: Kirsten den Boef)
Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder heeft Hannie Schrijver de eerste Duurzaamheidsprijs van Overbetuwe uitgereikt. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Eerste school Elst krijgt trio-afvalbak

Led-verlichting in de toren van de Grote Kerk in Elst. Triobakken voor afvalscheiding op scholen. Toiletten spoelen met regenwater. Alle winkeldeuren dicht. Aan duurzame ideeën is in Overbetuwe geen gebrek. De gemeente heeft er zelfs een prijs voor. De eerste is gewonnen door Hannie Schrijver.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – Zij maakt zich ernstig zorgen over het milieu. Daarbij denkt Hannie Schrijver aan de toekomst van haar kinderen. Hebben die nog wel een toekomst als we niet snel verduurzamen? Topprioriteit voor haar is afvalscheiding. Ze denkt er veel over na en zoekt naar oplossingen. Thuis doet ze dat al. Maar nu komt ze met een voorstel om triobakken te introduceren op scholen en in openbare gebouwen.

"Ik heb drie kinderen op de basisschool en die stellen acht keer per dag vragen over het scheiden van afval. Kinderen bewust maken van het nut van afvalscheiding is mijn uitgangspunt", legt ze uit. Vandaar de triobak. Een voor plastic, een voor gft en een voor het restafval. "

Haar idee is gemakkelijk uit te voeren. Dat was voor de gemeente een van de uitgangspunten om haar de prijs toe te kennen. Naast een beeldje van duurzaam materiaal is dat een geldbedrag van 1250 euro. Ze wil er een triobak voor kopen voor de school waar haar kinderen onderwijs volgen: basisschool De Elstar in de wijk Westeraam in Elst.

Een bak is duur. Meer bakken zitten er voor dat geld niet in. Daarom heeft ze haar hoop gevestigd op de gemeente. Maar die heeft de aanschaf van de triobak niet op de planning staan.

Hannie Schrijver won de duurzaamheidsprijs in de categorie inwoners. Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder maakte in de kantine van tennisvereniging De Hoge Wick bekend dat de prijs in de categorie organisatie is toegekend aan eigenaar Carmen Driessen van Albert Heijn in Elst.

Ze heeft in samenwerking met Global Green Buildings onderzoek gedaan hoe ze duurzamer met energie kan omgaan en daarvoor elektrische installaties aangepast. Ze wil de jonge medewerkers en andere ondernemers hiermee inspireren. Volgens de jury is ze daarin geslaagd. Bovendien spreekt het de jury aan dat ze actief kijkt hoe ze haar bedrijf verder kan verduurzamen.

Volgens wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder heeft de jury bij de beoordeling van alle voorstellen erop gelet hoe concreet een plan was en hoe duurzaam. "Daarnaast is er geoordeeld op innovatie/vernieuwing en kopieerbaarheid van het plan."

Het beoordelen van de plannen noemde hij een lastig proces. Vooral omdat er een aantal aansprekende ideeën tussen zaten. "Er zitten hele mooie projecten bij."

Hij geeft aan dat de gemeente met het instellen van deze prijs het doel heeft bereikt. Het gaat erom dat inwoners en organisaties nadenken duurzaamheid. "Goede ideeën willen we aanjagen. We kijken er naar hoe we elkaar verder kunnen ondersteunen. Er zaten uiteenlopende ideeën bij. Dat maakt het zo leuk. We gaan daarom zeker door met deze prijs."

Meer berichten