Foto:

'Dat paard doet echt alles voor haar'

Driel – 'Laat het gaan…laat het los'. Het bekende nummer van Frozen schalt door de speaker. Een toepasselijker refrein is er niet voor deze speciale middag. Om kinderen die ziek zijn te laten genieten en hun lot even te vergeten en los te laten.

door Hannie Schrijver

"Dit is een hele emotionele dag voor mij", spreekt Susan de Klein de aanwezigen toe. De tribune tijdens de paardenshow zit bijna helemaal vol. De doodzieke Susan is tot tranen geroerd en moet soms even wat tranen wegslikken. "Sinds ik de diagnose kanker kreeg dit voorjaar ga ik anders met paarden om. Ik merk dat paarden mij heel veel ontspanning geven. Daarom kwam ik op het idee om voor zieke kinderen deze dag te organiseren, zodat ze kunnen ervaren hoe fijn het is om met paarden om te gaan. Het mooiste voor mij is om vandaag een grote lach op het gezicht van de kinderen te zien."

Susan stapt vandaag op haar witte paard Déjà-vu de binnenbak in. Ze is prachtig gekleed in een Elsa-jurk. Dat ze zelf rijdt is bijzonder. Sinds ze ziek is stapt ze zelf haast niet meer op haar paard, omdat ze veel pijn heeft. "Haar paard is gewend om te springen", vertelt vrijwilliger Silvia van Dam over de bijzondere band die Susan met haar paard heeft. "Maar met Susan erop is hij heel rustig. Hij voelt heel goed aan hoe hij met haar om moet gaan. Dat paard doet echt alles voor haar." Silvia heeft zelf in Driel een paard op stal staan, naast dat van Susan. Ze maakt de ziekte dan ook van dichtbij mee. "Ik vond het in het begin heel moeilijk hoe ik moest reageren. Eerst praatten we altijd over paarden en dat werd na haar diagnose wel anders. Maar Susan praat er zo open en nuchter over, dat maakt het wel makkelijker om er met haar over te praten."

Veel bezoekers van Horse Magic for Kids kwamen vandaag naar paardenpension De Drielse Vrijheid nadat ze Susans verhaal lazen in onze krant. De zieke kinderen zijn niet te onderscheiden van de niet-zieke. Jill Janssen uit Elst is vijf jaar en wil graag op paardrijden. Helaas is ze nog een beetje te jong voor paardrijles en moet ze het nog even doen met een dag als deze. Ze staat in de rij voor een ponyritje, maar ze is nog wat gereserveerd. Maar zodra ze op de pony gezet wordt, begint ze helemaal te stralen. Ook de vijfjarige Laura straalt met haar geschminkte gezichtje als ze op de pony klimt. Haar broers Mark (9) en Robin (7) kruipen in de huid van een politieman te paard. Compleet met politiejas en –helm en een big smile op hun gezicht beklimmen ze een heus politiepaard.

"Ik vind het geweldig", zegt Susan zelf over de hoge opkomst. "Ik zie heel veel kinderen en daar ben ik heel blij mee. Ik vind het geweldig dat ze er zijn en dat het zo goed loopt." Als cadeau aan Susan onthult het pension een prachtige banner met Susan en haar paard Déjà-vu.

Twee buurtbewoners uit Driel kregen het wel even te kwaad tijdens Susans speech. "Als je dat verhaal hoort van die vrouw, dan krijg je echt kippenvel. Ik moest echt een paar keer met mijn ogen knipperen om niet te gaan huilen, zo'n mooie, jonge vrouw."

Meer berichten