Projectleider Leon Gouman praat ner enthousiaste over het plan van trekkershutten bij de Rijkerswoerdse Plassen. (foto: Kirsten den Boef)
Projectleider Leon Gouman praat ner enthousiaste over het plan van trekkershutten bij de Rijkerswoerdse Plassen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Trekkershut: de een blij, de ander niet

De een vindt het een prachtig plan. De ander gruwt ervan. Voor- en tegenstanders komen elkaar tegen bij de inloopbijeenkomst over de plaatsing van duurzame trekkershutten bij de Rijkerswoerdse Plassen. Daar licht projectleider Leon Gouman van ECO-Bouwprojecten het plan enthousiast toe.

door Vincent Bos

ELST – Er komt veel publiek op af. Er worden foto's getoond van houten trekkershutten. Sommige drijvend op het water, andere hutten op de grond of in bomen. Het is de bedoeling dat die op een natuurlijke wijze worden ingepast in de omgeving. De hutten zijn bedoeld voor natuurliefhebbers. Voor mensen die het Pieterpad afleggen bijvoorbeeld en in de natuur willen overnachten. Of voor mensen die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse een overnachtingsplek zoeken. Het plan voorziet in de bouw van 55 hutten.

Herman van Bremen uit Arnhem-Zuid is enthousiast. "Het is op zich best een goed idee. Een stimulans voor de economie en voor het aanzicht van dit gebied. Op deze manier wordt het terrein goed benut. Wellicht zijn de wegen te smal en kan het parkeren in de wijk een probleem zijn, maar ik zie het plan als een verrijking voor dit gebied. Het is een ideale plek om iets te beginnen."

Maar zo denkt Judith Volman er niet over. "Toen ik de plannen zag, ben ik me kapot geschrokken. Hoe zit het met de ontsluiting van de wijk? Is er straks een beheerder, een opzichter die alles in de gaten houdt. Krijgen we hier toestanden zoals in Otterlo. Ik vind het doodeng. Wat gebeurt er als die huisjes niet verhuurd worden? Wie komt er dan in? We hebben er dan helemaal geen grip op. De gemeente doet maar wat. Dat is wel duidelijk."

Joop Kroes staat daarentegen heel positief tegenover de plannen. "Ik ben blij dat er hier iets gebeurt. De plannen zien er beslist goed uit. De ecologische insteek staat me wel aan. Het plan is echt super."

Natuurgidsen van IVN hebben volgens de betrokkenen al belangstelling getoond. Ze zien het helemaal zitten om excursies te organiseren. Vooral vanwege de aanwezigheid van bijzondere flora en fauna. Er is veel te beleven in het gebied.

De locatie is eigendom van recreatiemaatschappij Uiterwaarde. Die is enthousiast. Evenals de gemeente Overbetuwe. De ondernemer komt veel positief gestemde mensen tegen. Hij praat tijdens de inloopbijeenkomst gepassioneerd over het project. Het is een impuls voor het terrein waar eerder een pitch- en puttbedrijf zat, dat enige tijd geleden ter ziele is gegaan. Nu verpaupert het terrein.

Dat kan wel waar zijn, zegt Jurwin van Manen, maar dat wil niet zeggen dat er een camping moet komen. Hij is een tegenstander van het plan. Het frustreert hem dat al het goede werk van de laatste jaren in Park Lingezegen nu een knauw krijgt. "We hebben van Europa veel geld gekregen voor dit park dat een regiofunctie heeft. We dachten dat we alles juridisch dichtgespijkerd hadden. Het plan voor trekkershutten ziet er prachtig uit maar het is niet de bedoeling dat hier een campingachtige invulling voor het terrein komt."

Meer berichten