Foto: Vincent Bos

Vlieg

Pets. De klap was hard. De gevolgen groot. Ineens is een deel van de kamer donker. Lichtpunt als ik ben heb ik geprobeerd met de krant een vlieg buiten westen te slaan. Het insect zat op de lampenkap. Een gemakkelijke prooi, dacht ik. Niet dus. Het staat vast dat ik de lampenkap heb geraakt. Mijn moeder spreekt van een ontploffing. Ze had mijn gestuntel niet gezien. Ze was net een kruiswoordpuzzel aan het invullen. Doel niet geraakt, drie letters. Mis. Dat is goed.

Enfin. De vlieg vloog ervantussen. En zijn wraak was zoet. Hij bleef me de hele avond plagen. Ik was juist een detective aan het kijken. Daarin viel de ene dode na de andere. Daar kon een vlieg nog wel bij. Dus ondernam ik een tweede poging het rotkreng om zeep te helpen. Het lukte niet. Mijn moeder nam de jacht met succes over.

Het is mijn week toch al niet. Werkelijk elke nacht word ik geprikt door een mug. Steeds een andere. Want als ik eenmaal gestoken ben, heeft de mug geen leven meer. Letterlijk. Die muggenplaag is echt een nachtmerrie. Ze zijn wel gemakkelijk te traceren op een witte muur. Maar na iedere slag blijft er een rood puntje achter. De muur lijkt daardoor wel een notenbalk. Het is elke nacht tegen twee uur hetzelfde liedje. Maar als ik het gezoem hoor is het al te laat. Dan jeuken mijn vingers om in actie te komen.

Wesp zoekt warme plek

Een keer is deze week een ander insect komen opdagen. Het bleek een wesp te zijn. Die kwam tevoorschijn van onder het dekbed. Waarschijnlijk was het ding op zoek naar een warme plek. Het stak mijn moeder en dat is lastig want zij is er allergisch voor. Veertig jaar geleden is ze eens op 28 december nog door een wesp geprikt en moest in het holst van de nacht de huisarts van zijn bed gehaald worden. En dan moet je niet quasi grappig proberen te zijn met stekelige opmerkingen. We zijn intussen door al die muggen al zo vaak gestoken, vergeleken daarbij stelt een griepspuit niets voor. Geen idee of zo'n injectie een dure grap is of dat je de griepspuit kunt halen voor een prikkie.

Meer berichten