Foto: Kirsten den Boef

Leerzame dag in Park Lingezegen

Als Leo Starink de halm pakt, ziet hij het meteen. Hier hebben muizen aan geknabbeld. Of toch een fazant. Neen, dat is onwaarschijnlijker. Dat de muizen ervan gegeten hebben, hoort bij de natuur, zegt hij tegen de twee kinderen uit Ommeren die naar Elst gekomen zijn om wintergraan te zaaien.

door Vincent Bos

ELST – Rámona (9) en Noémi (10) hebben thuis van moeder Veronica gehoord wat er van hen verwacht wordt. Ze zijn enthousiast en popelen om te kunnen beginnen. Ze vinden het leuk om in de natuur te werken. Bovendien vindt hun moeder het vanuit educatief oogpunt belangrijk dat de kinderen weten wat er in de natuur speelt.

De kinderen krijgen van Leo Starink, voorzitter van de Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk, gereedschap en dan beginnen ze de voren te trekken. "Dat zijn kleine gleuven. Je maakt een soort riviertje", zegt Starink.

Dat het de nacht ervoor geregend heeft, is een uitkomst. Daardoor is de grond wat gemakkelijker te bewerken dan in de droge zomermaanden toen het lastig was een spa in de bodem te steken. Als dat sowieso al lukte. De kinderen zijn dan nog de enige helpers. Later komt er versterking.

"Het is best hard werken", bekennen de meisjes. Maar ze zetten dapper door en hebben de eerste voren toch redelijk snel getrokken. Ze geven aan dat ze zich er vooral op verheugen dat ze bloemen mogen gaan plukken. Ze tonen sowieso veel interesse en luisteren geboeid naar Starink als het tweetal meenemen naar het bijenhotel.

Op de terugweg stappen ze over de vele brandnetels heen. "Daar kun je soep van maken", zegt Starink. "Het is fijn dat ze zo leren waar de producten vandaan komen die ze in de winkel vinden", zegt hun moeder.

Kort daarna krijgen de beide zussen bekers met zaadkorrels. Aan de ene kant van het perceel komt gerst te staan, aan de andere zijde de rogge. Daarna worden de voren meteen dichtgemaakt om te voorkomen dat vogels zich te goed doen aan het zaad. Als de natuur een beetje meewerkt met wat regenval is na een week het eerste resultaat al te zien.

Niet veel later meldt Toos Poels uit Arnhem zich om te helpen. Ze komt vaker naar de gaard. Ze heeft dit keer vriendin Stanny uit Uitgeest, die op visite was, meegenomen. "Het is gewoon heel fijn om te kunnen helpen. Het is zo leuk wat Leo hier heeft neergezet. Bovendien is het leuk om in de natuur te werken. De kans om te zaaien krijg je niet elke dag", zegt Toos Poels.

"De natuur is de basis van geluk. Je hebt contact met de elementen. Wat wil je nog meer", hoor je de anderen als aanvulling daarop zeggen. Starink heeft twee dagen ingeruimd voor het zaaien. Ook zondag is hij te vinden op het perceel, dat onderdeel is van Park Lingezegen.

Wintertarwe en rogge kunnen nog voor de winter groeien en hebben dan de kans in het volgende jaar een vliegende start te maken. Het werken wordt uiteraard beloond. De helpers krijgen een glas heerlijk druivensap aangeboden.

Meer berichten