Foto:

Zeven jaar geld ophalen tegen kanker

Anderhalve ton hebben ze opgehaald, in zeven jaar tijd. Met pietenacties, kinderdisco's, oliebollen en het beklimmen van de Alpe d'Huez. Voor KWF. Het gezin Danen, Jacco, Aliene en dochters Tesse (14) en Lizze (12), is de drijvende kracht achter Team Kanjers Elst en haalt al jaren geld op voor onderzoek ter bestrijding van kanker.

door Hannie Schrijver

elst - Het begon allemaal toen vader Jacco in 2011 ziek werd, twee jaar nadat zijn moeder overleed aan kanker. "In zeven weken tijd werd ze helemaal weggevreten", herinnert Jacco zich.

Twee jaar later was hij zelf aan de beurt. "Ik was al een tijd veel moe, had pijn aan de rug en mijn eetlust werd ineens minder. Bij de huisartsenpost zagen ze gelijk aan de urine dat het niet goed was." Het was de dag waarop de Alpe d'Huzes werd gereden.

"Ik had twee dochters, van 6 en 4 jaar oud. Je weet niet wat er op je afkomt. Je weet dat het niet goed is, maar je probeert ten allen tijde positief te zijn. We zijn gelijk open geweest naar de meiden. Die vroegen of ik dood ging. Ik heb gezegd dat ik het niet wist. We wisten toen nog niet in welk stadium ik was." Het duurde nog twee weken voor hij de diagnose kreeg: nierkanker. Op 21 juli werd zijn nier verwijderd en sindsdien is hij schoon.

De ochtend na de diagnose viel een bandje in de bus van Alpe d'Huzes. "Ik dacht gelijk: ik heb een doel. Volgend jaar ga ik de Alpe d'Huzes doen. Ik heb het elke dag uitgesproken: dit wordt mijn missie."

Een jaar later volbracht hij zijn missie en fietste hij voor het eerst de Alpe d'Huzes. Het inspireerde dochter Tesse (toen 7 jaar oud) om ook mee te doen. "Ik was echt klaar met die kutziekte." Een jaar later reed ook zij de berg op. Al snel volgde dochter Lizze die in 2015 met haar vader fietste en een jaar later wandelde moeder Aliene de berg op.

De volgende Alpe d'Huzes moet hun laatste worden en de eerste keer dat ze als gezin de berg op gaan. "We willen nog een keer met zijn allen over de finish", zegt Jacco. "We gaan eerst wandelend finishen en daarna ga ik fietsen en wacht ik tot ik mijn dochters zie binnenkomen. Ik heb ze nog nooit zien finishen."

Het zou hun laatste keer zijn, maar dat hebben ze wel vaker geroepen. Aliene: "Het is een deel van je leven geworden. Als je in Frankrijk bent, is het gewoon thuiskomen. Je wordt daar zo welkom ontvangen. Ieder jaar denk ik weer dit is de laatste keer, maar dan ben ik daar weer en ik vind het zo geweldig. Ook wat mij met de kinderen samen beleven. Het is zo dankbaar en zo mooi."

De afgelopen zeven jaar heeft het gezin allerlei acties gehouden om geld op te halen voor KWF. Oliebollen verkopen, voor zwarte piet spelen, auto's wassen en lege flessen ophalen. Aliene: "De hulp die je krijgt van andere partijen, dat geeft ook veel energie."

Begin december kun je oliebollen en appelbeignets bestellen waarvan een deel van de opbrengst naar KWF gaat. Bestellen kan via info@kanjerselst.nl. En je mag je lege flessen altijd inleveren bij de familie Danen.

Meer berichten