Generaal Sosabowski ontvangt postuum Hoogste Poolse onderscheiding

Generaal Stanislaw Sosabowski
Generaal Stanislaw Sosabowski (Foto: Archief Stichting Driel-Polen)

De Poolse president Andrzej Duda heeft 11 november 2018 ‘de Poolse Onafhankelijkheidsdag’ postuum ‘De Orde van de Witte Adelaar’ uitgereikt aan Generaal Stanislaw Sosabowski (¶1892- ?1967). Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Polen haar onafhankelijkheid herwon.

Driel - Stanislaw Sosabowski, was een onafhankelijkheidsactivist, kolonel van het Poolse Leger, en vervolgens generaal van de Poolse Strijdkrachten in het Westen, oprichter en commandant van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade - de eerste eenheid van dit type in de Poolse militaire geschiedenis. Tijdens Operatie Market Garden heeft de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade in September 1944 een belangrijke bijdrage geleverde aan de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de nederlaag bij Arnhem is Generaal Sosabowski ontheven van zijn commando wegens zijn kritiek op de tactische uitvoering van Operatie Market Garden rondom Arnhem door zijn geallieerde superieuren. De generaal werkte tot aan zijn dood als een simpele fabrieksarbeider.

Tezamen met de toekenning aan Generaal Sosabowski is deze orde nog aan 24 andere beroemde Polen postuum uitgereikt.

De Orde van de Witte Adelaar, in het Pools ‘Order Orla Bialego’ is de hoogste onderscheiding van Polen die zowel aan burgers als aan militairen wordt toegekend vanwege hun grote verdiensten. Deze orde werd officieel ingesteld op 1 november 1705 door Augustus II de Sterke toenmalig koning van Polen en als eerste toegekend aan acht van zijn naaste diplomatieke en politieke aanhangers.

De Orde van de Witte Adelaar is bevestigd aan een blauw lint dat over de linkerschouder naar de rechterkant is geslagen. De ster van de Orde wordt aan de linkerkant van de borst gedragen.

Meer berichten