Broodjes bakken en opeten met hagelslag erop, Dat is smullen op de Meidendag van Scouting Elst. (foto: Ellen Koelewijn)
Broodjes bakken en opeten met hagelslag erop, Dat is smullen op de Meidendag van Scouting Elst. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Speciale meidendag bij Scouting Elst

Je moet geduld hebben als je bij een kampvuur brood bakt. Leider Jeroen Cornelissen zegt het nog maar eens tegen de meisjes die popelen om van het brood met hagelslag te smullen. De meisjes proeven op deze manier wat scouting inhoudt. En daar gaat het de organisatie dit keer om.

door Vincent Bos

ELST – Liever zijn de meisjes binnen om nog een keer een spel apenkooi te spelen. Wat was dat zojuist toch leuk. Ze renden opgewonden door de zaal. Onvermoeibaar waren ze. En als ze dan toch even naar adem snakten konden ze op een bankje even bijkomen.

De Scoutinggroep Sint-Werenfridus in Elst wil er graag meer meisjes bij. Vandaar deze Meidendag. Onder de honderd jeugdleden zijn er 35 meisjes. Om te laten zien dat scouting veel te bieden heeft, is er deze zaterdag in het clubgebouw op De Pas in Elst van alles te doen. Van klimwand en beautysalon tot broodjes bakken of apenkooi spelen.

Scouting is onverminderd populair, stelt bestuurslid Chiara van Beek. "Zeker onder jongens. Dat heeft met de geschiedenis te maken. Scouting is in 1907 opgericht als jongensgroep en is een wereldwijde organisatie. En niet met louter jongens. Het aantal meisjes mag hoger. Je leert bij scouting veel, je doet van alles. Dat willen we laten zien. Meiden kunnen ook stoer van een kabelbaan afgaan."

Floortje Erkens (11) en vriendin Emma Gijsberts (11) hebben het best naar de zin. "Het is gezellig en je leert andere mensen kennen", zegt Emma. Ze vindt het ook leuk om in de natuur te zijn. Maar lid worden? Nee, dat ziet ze niet zitten. Dan heeft zwemmen toch de voorkeur.

Josje Hartemink (8) en Mora Wisman (10) zijn al lid en voelen zich helemaal thuis bij de scouting. "De activiteiten zijn leuk en de leiding ook", meent Josje. "Je mag veel knutselen en posters maken. Dat is prettig", vult Nora aan.

Manou Blom legt uit dat veel activiteiten doordeweeks zijn. "Vroeger was er veel op zaterdag te doen. Maar de kinderen hebben baantjes en dan krijg je er op zaterdag niet genoeg meer bij elkaar. Enige nadeel is dat het in de winter vroeg donker is en we daardoor wat meer binnen zijn."

Meer berichten