Lionne Korthouwer, Tjerk Koopmans, Saskia Verkade en Eric van Merwijk matchen ondernemers met maatschappelijke organisaties.
Lionne Korthouwer, Tjerk Koopmans, Saskia Verkade en Eric van Merwijk matchen ondernemers met maatschappelijke organisaties. (Foto: Hannie Schrijver)

'Ze mogen alles vragen, behalve geld'

Een keukenblok voor de scouting, juridisch advies voor een stichting of een opslagruimte voor de carnavalswagen. Het zijn maatschappelijke projecten die dankzij ondernemers konden worden gerealiseerd. Maar de Oost-Betuwse Uitdaging wil graag meer organisaties helpen. "Eigenlijk mogen ze alles vragen, als het maar geen geld is."

door Hannie Schrijver

Overbetuwe - Maatschappelijk ondernemen. Het is een term die je veel hoort de laatste jaren. Toch is het volgens manager Saskia Verkade (46) niks nieuws. "Ik denk dat bedrijven die maatschappelijke betrokkenheid altijd al hebben." Verkade begon vier jaar geleden, bij de opstart van de Uitdaging, zelf als 'matchmaker'. "Het concept sprak mij heel er gaan, dus ik wilde graag mijn steentje bijdragen."

Ze legt uit hoe het werkt: "Via onze website krijgen we een vraag van bijvoorbeeld een stichting. Deze vraag komt bij de manager terecht en wordt besproken in het groepsoverleg. Samen kijken we of de vraag aan de voorwaarden voldoet en dan kijken we welke ondernemers wij in ons netwerk hebben die met de vraag kan helpen. Het is dan ook heel belangrijk dat je als matchmaker een groot netwerk hebt."

Een van de vier bedrijven die als founder verbonden is aan de Uitdaging is De Variabele, een bedrijf dat onder meer onderhoud verricht voor woningcorporaties. "Zij bieden niet alleen materiaal, maar stellen ook mensen beschikbaar. We hebben dus een bedrijf dat klushulp biedt en zoeken maatschappelijke organisaties die dit nodig hebben."

Bij de Oost-Betuwse Uitdaging zijn vier bedrijven verbonden die jaarlijks een financiële bijdrage leveren, waaronder De Variabele en Kuijpers Bouw Heteren. De Gemeente Overbetuwe en de Rabobank dragen financieel het meeste bij. Dankzij de matches besparen organisaties volgens Verkade veel geld. "Als er een match uitkomt, krijgen wij ook een beeld van de maatschappelijke waarde van de match. Dus welk bedrag bespaar je door de spullen die worden aangeboden en de uren van werknemers." Het gaat dus om mankracht, denkkracht, materialen en helpende handjes.

Een bekend fenomeen van de Uitdaging is de Beursvloer. Op maandag 26 november van 17.00 tot 18.00 uur kunnen ondernemers en organisaties met elkaar onderhandelen over hulp, materiaal of advies. Belangrijk is wel dat je als organisatie een concrete vraag hebt. Omdat dit lastig kan zijn biedt de Uitdaging op dinsdag 20 november de workshop 'Goede zaken doen', waarin je leert je hulpvraag concreet te krijgen. Aanmelden voor de workshop of de Beursvloer kan via info@oostbetuwseuitdaging.nl.

Meer berichten