Tijdens het debat ‘Zorg goed voor elkaar’ blijken wederkerigheid en versnippering van zorg belangrijke items. (foto: Hannie Schrijver)
Tijdens het debat ‘Zorg goed voor elkaar’ blijken wederkerigheid en versnippering van zorg belangrijke items. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Zorgdebat 'Zorg goed voor elkaar'

De overheid trekt zich steeds meer terug. Dit betekent dat we zelf zorg moeten dragen voor aandacht en eenzaamheid. Want zorg is niet alleen verzorgen en verplegen, maar kan ook eenvoudiger door alleen wat aandacht en contact. Tijdens het debat 'Zorg goed voor elkaar' blijken wederkerigheid en versnippering van zorg belangrijke items.

door Hannie Schrijver

Elst - We moeten weer meer voor elkaar zorgen, vindt Marja van Bergen. "Nederland is heel individualistisch geworden. We zorgen vooral voor onszelf en dan sta je er best alleen voor." Haar droom? Een woon-/leefgemeenschap in de Overbetuwe. "Wij proberen een ecologische woon- en leefgemeenschap te realiseren waarin verschillende generaties samenwonen. In zo'n woongroep heb je een eigen huis, maar met gemeenschappelijke ruimtes waar je elkaar kunt ontmoeten. Samen koken en koffie drinken. Hoe vaak heb je nog dat je in de buurt je buren kent. Denk aan gezinnen met een kind met een achterstand die in een gemeenschap samen leven met ouderen. Als je ze aan elkaar koppelt, kun je elkaar helpen met oppas op de kinderen of bij het aantrekken van steunkousen."

Volgens Jouke Fridsma van Heteren Sociaal kun je in een dorp ook veel voor elkaar betekenen. "Heteren is een echt forenzendorp met meer dan 5.000 inwoners. Met Heteren Sociaal doen we een appèl op mensen: we hebben nu een probleem, wie kan er helpen? We hebben een appgroep met een haal- en brengservice. We zijn constant op zoek naar verbinding. Want dat is voor ons het belangrijkste: verbinden."

Toch is het vaak lastig om mensen in beweging te krijgen om wat voor een ander te doen, vindt ook Fridsma. "Je moet mensen vooral aanspreken op hun talenten, wat kunnen ze goed? Wat je geeft krijg je ook weer terug. We verwachten ook wel een soort wederkerigheid, maar dit kun je niet afdwingen. Het vreet weleens energie bij mij als je met mensen te maken hebt die altijd maar vragen."

Het principe 'voor wat, hoort wat' blijkt een lastig thema. "Ik denk dat dit zich vooral etaleert in een woongemeenschap", zegt een bezoeker. "Dat is daar heel geschikt voor." Een ander vindt dat je zelf ook moeite moet doen. "Je moet wel zelf investeren." Mag je als hulpbieder altijd wat terugverwachten of is dankbaarheid misschien al voldoende? "Het gevoel van betekenis is heel essentieel."

"Idealisme is besmettelijk", zegt een vrouw. Als voorbeeld noemt ze de hockeyvereniging, Spero en Elistha waar sinds twee jaar een sportdag wordt georganiseerd voor mensen met een beperking. Er is een derde sportdag op komst en de clubs zijn nog steeds enthousiast om mee te werken.

In de Overbetuwe zijn tal van initiatieven om hulp te bieden. Op tafel liggen tientallen folders van instanties en (burger)initiatieven die zich bezighouden met zorg en welzijn. Een van de bezoekers vindt het 'mooi en aardig al die initiatieven', maar het lijkt ook te versnipperd: "Zouden die organisaties hun krachten niet meer moeten bundelen?"

Meer berichten