Gerrit Menting krijgt het eerste exemplaar uit handen van Emile Smit, voorzitter van Tabula Batavorum.
Gerrit Menting krijgt het eerste exemplaar uit handen van Emile Smit, voorzitter van Tabula Batavorum. (Foto: Herman Schimmel)

Terugblik 2018 uitgereikt aan Gerrit Mentink

Op vrijdag 9 november is in Opheusden het eerste exemplaar van Terugblik 2018 uitgereikt aan de heer Gerrit Mentink uit Elst en lid van de historische vereniging Marithaime.

Opheusden - De heer Mentink is historicus en heeft veel geschreven, ook voor de stichting Tabula Batavorum, een overkoepelende organisatie van historische kringen in de hele Betuwe, die eenmaal per jaar het boek Terugblik uitgeeft.  Het thema was dit jaar 500 jaar Reformatie in de Betuwe en het boek kreeg als titel mee: Strijd om de kansel.

De heer Mentink heeft een boeiend hoofdstuk geschreven over de Reformatie in Elst. Ds. Dirk Kruyt  heeft een interessant hoofdstuk geschreven over de Reformatie in Lent, samen met enkele Lentse leden van Marithaime. Het boek is te koop voor 19 euro in de boekwinkel; voor leden is het boek gratis.

Het thema voor Terugblik 2019 is Verkeer en Vervoer in de Betuwe.  Voorbeelden zijn o.a. de Romeinse wegen, de Konings- en keizerstraten, de veren, de aanspanningen, de postkoetsroutes, het tolwezen, trekschuiten, aanleg van doorgaande wegen, vrachtvervoer over de weg, Betuwelijn en Betuweroute, openbaar vervoer met treinen en bussen, personeelsvervoer, Velox, GTW, Verhoeks enz.

Een ieder die zich geroepen voelt om een hoofdstuk te schrijven (hulp kan geboden worden) over dit thema kan zich aanmelden bij: info@marithaime.nl t.a.v. Sipkje Schimmel, vertegenwoordigster namens Marithaime in de Stichting Tabula Batavorum.

Meer berichten