Foto: Ellen Koelewijn

Drukte op Ouderenbeurs Oosterhout

Een zorgvilla in het hart van Oosterhout. Dat is de droom van oud-huisarts Theo Voorn. Het idee is nog pril. Het plan moet nog uitgewerkt worden. Hij grijpt de Ouderenbeurs in Oosterhout aan om belangstellenden voor zijn idee te winnen. En te kijken wie hem bij de uitvoering kan helpen.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – De Ouderenbeurs is een tweejaarlijks evenement. Het wordt druk bezocht. Om drie uur zit de grote zaal in dorpshuis De Schakel in Oosterhout al helemaal vol. In de andere grote ruimte presenteren allerlei zorgorganisaties zich. Zodat de ouderen weten op welke instelling ze een beroep kunnen doen als zelfstandig wonen lastiger wordt.

Theo Voorn is ook betrokken bij de Stichting Kleinood. "Die is bedoeld voor mensen uit Oosterhout en Slijk-Ewijk die zorg nodig hebben en bij geen enkele andere organisatie terecht kunnen." Kleinood streeft naar een warmere samenleving waar mensen naar elkaar omzien en waar kleine acute noden aangepakt worden.

De zorgvilla komt ook uit zijn koker. "Het moet een gemeenschap voor ouderen worden die geheel gerund wordt door vrijwilligers. Het zou mooi zijn als de zorgvilla kan worden opgenomen in het plan voor het dorpshart in Oosterhout of bij het gezondheidserf aan de Groenestraat."

Theo Voorn wijst erop dat hij zijn leven lang in de zorg gewerkt heeft en daardoor weet wat er onder de mensen speelt. Hij hoopt dat de studenten die bij het gezondheidserf betrokken zijn kunnen uitzoeken wat de behoeften zijn van de inwoners van Oosterhout. "Dat kan best verschillen van de ideeën die ik heb."

Aan de Ouderenbeurs is zeker behoefte, heeft Frans van Dam gemerkt. Hij is een van de organisatoren. "De bezoekers kunnen zich hier oriënteren op vrijetijdsmogelijkheden. Die zijn er legio in Oosterhout. Je kunt meedoen aan dans, gym, bridgen, biljarten. In het dorpshuis is veel te doen."

Geschikte woonruimte in Oosterhout is voor ouderen nog wel een probleem, erkent hij. "Dat is een zwakke plek in het dorp., We zijn met genoeg mensen bezig met de realisatie van het Hart van Oosterhout. We denken er daarbij aan dat mensen zelfstandig wonen maar een beroep op de zorg kunnen doen als dat nodig is."

Het Hart van Oosterhout is geconcentreerd rond de St. Leonarduskerk in het dorp. Daar moeten allerlei voorzieningen komen en dus ook woningen voor ouderen. Veel verenigingen en organisaties uit het dorp zijn het project betrokken.

Intussen kijken ouderen rond op de beurs. Bart van Kempen is er een van. Puur uit interesse is hij er. Want druk is hij al. Hij heeft genoeg te doen. Hij oriënteert zich en kijkt bij elke kraam even rond.

Erna Penraat uit Elst staat ook op de beurs. Ze is bezoeker van dagbesteding Onder de Toren in de Bachstraat in Elst. "Ik kom er twee dagen in de week en wil best vaker. Er wordt gewerkt aan een derde dag. Ik heb het er zo goed naar de zin. Ze doen zo hun best voor ons. Daarom wil ik op deze beurs iedereen vertellen hoe goed het in Onder de Toren is."

Meer berichten