Foto:

'Vertel eens' in de bibliotheek

De lagere school, oude beroepen, kleding of de kraamtijd. Over elk onderwerp zijn verhalen te vertellen. Ontroerende, aangrijpende of grappige verhalen. Vandaag is het onderwerp oorlog. En hoe jong de aanwezigen ook waren tijdens de oorlog, ze kunnen zich nog altijd dingen herinneren.

door Hannie Schrijver

Elst - "Je moet willen vertellen, maar ook willen luisteren", vertelt bedenker Chris Rooijacker. "Daar moet je als gespreksleider ook een beetje in sturen. Voor ons is het prettig om aan een thema vast te houden en hier op terug te kunnen vallen. Het is niet gewoon koffie drinken en een beetje praten. De genoeglijkheid staat voorop, want je moet het wel leuk hebben met elkaar."

Vandaag gaat het over oorlog, een thema waar twee uur veel te kort voor is. De aanwezigen, verrassend genoeg alleen maar vrouwen, hebben allemaal op enig moment met de oorlog te maken gehad, hoe jong ze ook waren. "Ik dacht nog, zal ik gaan of niet", zegt een van de dames. Ze vindt het onderwerp nog altijd heftig. De dames vandaag zijn geboren tussen 1939 en 1945, maar de meesten hebben toch herinneringen aan de oorlog of aan de nasleep ervan.

"Ik heb de oorlog niet echt meegemaakt", zegt Wil uit 1945. "Maar ik heb als kind wel de naweeën gevoeld. Het onaangename gevoel dat er iets verschrikkelijks gebeurd is." De zussen Tonnie (uit 1937) en Judith (uit 1939) kenden die angst ook. Tonnie: "Onze broer moest voor de Duitsers werken. Als hij dat niet deed, zouden ze het huis in brand steken. Ik voelde dit als kind ook."

Marjolein maakte mee dat een meisje met wie ze speelde bij het doorsteken van de Afsluitdijk meegevoerd werd door het water. "Ik ben gaan hollen van terp naar terp om het water voor te blijven. Ineens werd ik wakker op de vloer van een bakkerij. In 1994 met het hoge water, kwam dat weer naar boven. Maar ook als ik brood ruik, komt dat weer terug."

Chris uit 1946 maakte de oorlog zelf niet mee. "Een broer van mijn vader moest naar Dachau. Iedere keer op verjaardagen vertelde de familie verhalen hoe dat was geweest. Ik heb dus wel altijd het gevoel gehad dat de familie iets heftigs is overkomen."

Mariëtte uit 1941 was nog maar een klein meisje. "Ik heb weinig herinneringen aan de oorlog. Maar ik weet wel nog de bleekneusjes uit Amsterdam die in de kerk flauwvielen." Met bleekneusjes doelt ze op de kinderen die verzwakt waren door de honger in 1945.

Toch hebben sommigen ook goede herinneringen aan de oorlog. Tonnie: "We werden opgehaald door militairen om geëvacueerd te worden. Ik had nog nooit in een auto gezeten. Ik vond het geweldig."

Lène vluchtte met haar familie in een kelder uitgehakt in een berg in Zuid-Limburg. "Toen de sirene ging, moesten we daarheen. De grotten hadden iets beschermends. Het had ook wel iets gezelligs, met zijn allen in die grot."

'Vertel eens' is een maandelijkse bijeenkomst in de bibliotheek waar mensen verhalen over vroeger vertellen. De volgende is op woensdag 5 december van 10.00 tot 12.00 uur.

Meer berichten