Foto: Ellen Koelewijn

'Heb je vogels, dan stop je er niet mee'

Een vogel fladdert door het café. Het dier is ontsnapt uit de kooi en geniet even van zijn vrijheid. Met een schepnet is de vrijbuiter in mum van tijd gevangen en kan hij zich in zijn kooi weer laten bewonderen door de bezoekers van de jaarlijkse vogelshow van Kantropa in Oosterhout.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – De vogels worden in café Merkus goed verzorgd. Bestuurslid Marco Meijer van Kantropa komt steeds langs met schoon water en voer. Aan hygiëne wordt veel waarde gehecht.

Marco Meijer is opgegroeid met vogels. Hij heeft roodstuitparkieten en parkieten die prinses van Wales genoemd worden. Dat is zijn favoriet. "Dat zijn bijzondere vogels qua kleur en postuur. Het zijn ook rustige vogels. Je bent er minder intensief mee bezig dan met kanaries. Je moet de dieren goed verzorgen. Ze zijn wel afhankelijk van mij. Je doet het goed of helemaal niet."

Maar een leven zonder vogels kan hij zich toch echt niet indenken. Een keer zijn de tropische vogels en kanaries van hem gestolen. Een nachtmerrie voor elke kweker en dus ook voor hem. "Als je eenmaal vogels hebt, stop je er niet mee. Daarom ben ik opnieuw begonnen, Ik heb me niet door de diefstal laten weerhouden."

Hij heeft nu twee soorten. "Toen ik de prinses van Wales-parkiet zag was ik er meteen verliefd op. Ik heb ze in de originele wildkleur, maar ze zijn er in allerlei tinten."

Voorzitter Theo Boetzel is al net zo'n grote liefhebber. "Het is een supermooie hobby. Je kweekt jonge vogels en je probeert ze steeds beter te krijgen. Totdat je de perfecte vogel hebt. Ik heb altijd van vogels gehouden. Of ze nu in een kooi zitten of buiten vliegen. Ik kan heerlijk genieten van mussen of pimpelmezen."

Hij heeft kanaries 'omdat die zo mooi fluiten'. "Bovendien zijn ze niet al te moeilijk in de omgang. Bij tropische vogels is dat anders. Dan moet je zorgen dat de temperatuur goed is. En ze hebben apart voedsel nodig. Die vragen gewoon meer aandacht in het onderhoud."

Er zijn dit keer minder vogels maar dat komt door de wereldtentoonstelling in Zwolle. De leden bewaren de mooiste vogels voor die show.

Kantropa uit Oosterhout is een vogelvereniging met veertig leden. Dat worden er wel steeds minder. Oorzaak is de vergrijzing. Al heeft de club een jeugdlid van 13 jaar. Volgens voorzitter Theo Boetzel is de club zeker levensvatbaar. Sowieso zijn er minder vogelbezitters. "Zeker niet in de nieuwe wijk. Voor vogels heb je ruimte nodig. Die hebben de mensen niet meer." Kantropa is een vereniging met veel activiteiten. Komende vrijdag is er in café Merkus in Oosterhout vanaf 20.00 uur weer een bingo.

Meer berichten