Bezorgde bewoners die solliciteren naar de burgemeestersvacature bij het gemeentehuis van Overbetuwe
Bezorgde bewoners die solliciteren naar de burgemeestersvacature bij het gemeentehuis van Overbetuwe (Foto: Overbetuwe Overbelast)

Bewoners 'willen' burgemeester worden

Bezorgde bewoners van de actiegroep ‘Overbetuwe Overbelast’ solliciteren naar de vacante burgemeestersfunctie in de gemeente Overbetuwe. Zij hopen dat de nieuwe burgemeester een rol kan spelen in het verzet tegen de komst van een Railterminal aan de Betuweroute.

Overbetuwe - Als de plannen van de provincie Gelderland worden afgeblazen, worden volgens de sollicitanten tientallen miljoenen gemeenschapsgeld bespaard en wordt veel overlast voor een aantal Overbetuwse dorpen en buurtschappen voorkomen. Met een standaard sollicitatiebrief maken zij het ook voor andere bewoners makkelijk om een gooi te doen naar het burgemeesterschap.

Zeven bezorgde bewoners solliciteren in het openbaar naar de burgemeestersvacature van Overbetuwe: Jeroen Kolkman, Willemien Seinhorst, Koos Nijssen, Eric van Kaathoven, Rob Schleper, Dick Arentsen en Maarten Hermsen. Zij doen dit omdat zij zich grote zorgen maken over de plannen voor een railterminal aan de Betuweroute bij Reeth en Valburg. Een burgemeester is verantwoordelijk voor veiligheid en kan opkomen voor de inwoners. De bezorgde bewoners verwachten van een burgemeester dat hij of zij als burgemeester voorop zal lopen in het verzet tegen de railterminal. Zij trekken daarbij een parallel met burgemeesters die voorop gaan in de strijd tegen de sluiting van een ziekenhuis of tegen extra overlast door de plannen voor de uitbreiding van Lelystad Airport.
De huidige burgemeester, Toon van Asseldonk, kondigde deze zomer aan dat hij na zijn eerste termijn als burgemeester stopt, in april 2019. De vacature van burgemeester van Overbetuwe is op 12 november officieel opengesteld door een publicatie in de Staatscourant. Kandidaten hebben tot en met 3 december, om hun belangstelling kenbaar te maken aan de Commissaris van de Koning van Gelderland. Volgens de gemeente zoekt Overbetuwe een ‘verbinder’ als nieuwe burgemeester, een verbinder die midden in de samenleving staat. Zichtbaar, empathisch, benaderbaar. De gemeenteraad stelde dinsdag 6 november de profielschets vast.

Meer berichten