Kinderen gaan op basisschool Stap voor Stap op zoek naar hun schoen die door Zwarte Piet is gevuld. (foto: Kirsten den Boef)
Kinderen gaan op basisschool Stap voor Stap op zoek naar hun schoen die door Zwarte Piet is gevuld. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Waar is mijn schoen toch gebleven?'

Help. Waar is mijn schoen? Een leerling van basisschool Stap voor Stap in Elst staat voor een raadsel. Hij heeft een dag eerder de schoen voor het raam gezet. Net als alle leerlingen. Nu heeft Zwarte Piet de schoen verstopt. En niet alleen de schoen van hem. Van alle leerlingen uit de kleutergroep.

door Vincent Bos

ELST – En dus begint deze vrijdagmorgen het grote zoeken. Kinderen lopen van de ene hoek in de klas naar de andere en kijken overal waar hun schoen staat. "Gevonden", roept een meisje verheugd naar haar moeder. En ze ziet dat Zwarte Piet er een heerlijke mandarijn in heeft gestopt.

Vol verwachting klopt ons hart. Dat sinterklaaslied is zeker van toepassing voor de kleuters van Stap voor Stap als ze in de gang wachten tot ze de klas in mogen. Andere dagen kunnen ze zo naar binnenlopen. Maar dit is geen gewone dag. Dit is een dag nadat Zwarte Piet langs is geweest. Ze mochten een dag eerder de schoen zetten. Het is een gebruik op veel scholen. De andere basisscholen in de regio volgen deze en volgende week.

De kinderen van Stap voor Stap hebben de schoenen voor het raam gezet. Wel slim want dan ziet Zwarte Piet die zeker niet over het hoofd. Ze hebben de boodschap van de school trouwens goed begrepen om een extra schoen van huis mee te nemen. Want op één schoen naar huis fietsen of lopen is een beetje lastig.

De docenten Anita Klomp en Marcha van Leuteren hebben gezien hoe de kinderen vol verwachting naar huis gingen. Om een dag later met z'n allen in de gang te wachten tot het moment waarop de deuren opengaan en ze kunnen zien wat ze gekregen hebben. "De kinderen zijn er helemaal vol van. We hebben alle liedjes geleerd. Daar zijn we al mee begonnen voordat de Sint in Nederland was."

De beide docenten hebben op internet de teksten van de liedjes opgezocht want de inhoud is de laatste jaren wat aangepast. Zo is het woord knecht vervangen door Piet. Niet alle liedjes zijn aangepast. Sinterklaas Kapoentje is ongewijzigd gebleven.

Dit jaar heeft Zwarte Piet de schoenen verstopt. "Ja, ze doen ieder jaar wel iets leuks", zegt directeur Berry Bakker. "Dit wordt bedacht door de activiteitencommissie van de school. Iedereen vindt zijn schoen wel terug. Al is het ook een keer voorgekomen dat we een schoen pas een half jaar later hebben teruggevonden."

Volgens een oud-leerkracht is het idee op in de klas de schoen te zetten al tientallen jaren oud. De ene school is er wat eerder mee dan de andere. "Zodra Sinterklaas in Nederland is, mag het", zegt Berry Bakker die geamuseerd kijkt hoe de kleuters opgewonden voor de deur staan. Het is ieder jaar weer een prachtig spektakel. "Leuk toch. Normaal lopen de kinderen over de ochtend verspreid de klas binnen. Nu moeten ze even wachten.""

"Iedere Nederlander is opgegroeid met deze traditie. We zijn best een gemêleerde school, maar iedereen doet mee", zegt hij. Voor de kinderen blijft het nog een week spannend. Volgend week komt de Sint op school.

Meer berichten