Foto: Ellen Koelewijn

Lof voor Pleinbeleving in Herveld

Chocoladeletters en feeststol. Sinterklaas en kerst gaan hand in hand in Herveld. En het deert niemand. Pleinbeleving heet de gezamenlijke presentatie van de ondernemers aan het dorpsplein. Het evenement is kleinschalig en knus. Daar moeten ze zeker mee doorgaan, zeggen de bezoekers.

door Vincent Bos

HERVELD – Er wordt glühwein geschonken. Mensen zoeken de warmte op bij de vuurkorven. Of bij smid Cees Pronk. Er klinkt muziek. Een snoer van lampjes is van luifel naar luifel gespannen. Aan gezelligheid ontbreekt het bepaald niet in Herveld. Vanaf het warme terras kijken mensen naar de passerende menigte.

Daar laat Cathy van Kooij uit Putten zich positief uit. "Het is super wat hier is neergezet voor zo'n kleine gemeenschap. We hadden niet gedacht dat het zo gezellig zou zijn. We hadden op Facebook over dit evenement gelezen. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Karoline verdient alle credits."

Daarmee doelt ze op Karoline Burgers van de bloemenwinkel aan het plein. Ze heeft de eerste Pleinbeleving in Herveld opgezet in samenwerking met Jacqueline Middelbos. "We willen gewoon wat positieve reuring in Herveld. We hebben de winkeliers benaderd en iedereen was enthousiast. Ze doen allemaal mee. Ook de bank en het assurantiekantoor. Dat is kenmerkend voor de saamhorigheid", zegt Jacqueline Middelbos.

"Het doel was een gezellig evenement te organiseren en dat is gelukt", meent Karoline Burgers die alom constateert dat iedereen het zo geweldig naar de zin heeft. "Dit is voor de ondernemers een mooie gelegenheid om hun winkel te promoten. We hebben het kleinschalig opgezet. Als het evenement aanslaat kunnen we het volgend jaar altijd nog uitbreiden. We hebben al van andere ondernemers uit Herveld begrepen dat ze graag willen meedoen", zegt ze.

Pleinbeleving kun je rangschikken in de categorie kerstmarkten. Het plein straalt die sfeer wel uit. Slim bekeken omdat de komende weken de ene na de andere kerstmarkt op de agenda staat. In Herveld duurt het evenement drie uur. "Dat is lang genoeg", meent Karoline Burgers, die ervan uitgaat dat Sinterklaas ook nog even komt buurten.

Dat de organisatie er goed aan heeft gedaan een klein maar knus evenement van de grond te tillen is een mening die door menig bezoeker wordt gedeeld. Pieter van Dijken uit Herveld vindt dat de organisatie het goed heeft aangepakt. "Het is hartstikke leuk geworden. Positief dat het gedaan wordt met lokale ondernemers."

De sfeer spreekt hem aan. "Het hoeft helemaal niets groter. Er hangt een beetje een kerstsfeer. Maar er is geen overkill. Als ze het volgend jaar weer organiseren, komen we zeker terug. We ontmoeten veel mensen. Dat is prettig. Kortom, het is erg gezellig", aldus Pieter van Dijken. Yvonne Rosmalen uit Zetten deelt die mening. "Dit is een heel goed initiatief. Het is de organisatie gelukt om mensen bij elkaar te krijgen, om verbinding tot stand te brengen. Dit evenement is echt voor herhaling vatbaar."

Meer berichten