Foto: Kirsten den Boef

Bus 556 rijdt van Heteren naar Elst

Spannend vindt ze het best wel. Tijdens de eerste rit van buurtbus 556 van Heteren naar Elst zat afgelopen maandag Geesje Budding achter het stuur. Ze woont pas sinds februari in Heteren en ziet haar rol als chauffeur als een uitgelezen kans om te integreren in het Rijndorp.

door Vincent Bos

Heteren – "Ik houd van autorijden. In de bus ontmoet je steeds andere mensen. Daar maak je dan een praatje mee. Het is superleuk om te doen", geeft Geesje Budding aan wat haar drijfveer is. "We hebben een proefles gekregen van BRENG. We hebben de hele route een keer gereden. We weten hoe we de buurtbus moeten aftanken en hoe we die bus uit de stalling moeten rijden. Alles is goed uitgelegd", zegt ze deze zaterdag in zalencentrum De Bongerd waar het startsein wordt gegeven voor dit project.

Ze is een van de bijna dertig vrijwilligers die de bus gaan chauffeuren. Otto Maarseveen uit Driel is ook chauffeur. Maar hij heeft al wat ervaring. Hij rijdt op de bus 237 van Driel naar Kesteren. "Het is leuk werk en ik vind het fijn dat ik iets kan doen."

De start van de buurtbus noemt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder een heuglijk moment. Hij refereerde aan het eerste overlegmoment in november 2016 en aan de enquête onder bewoners. "Daarbij hebben 379 mensen aangegeven dat er behoefte is aan deze buurtbus. Op basis daarvan kon overleg met de provincie gestart worden", aldus de wethouder die alle chauffeurs trakteerde op een zak autodrop.

Buurtbuscoördinator Henk Janssen van BRENG is blij dat de bus 556 gaat rijden. Hij heeft nog wel een boodschap voor de chauffeurs. "Als je verkeerd rijdt of achterop het schema ligt, doe vooral rustig aan. Deze buurtbus heeft twee spiegels op. Laat dat zo blijven."

Arjan Werkman van de Dorpsraad Heteren en een van de kartrekkers is trots op de buurtbus. "Er is veel vraag naar. We hebben vaker geprobeerd een buurtbus te laten rijden. Ik ben er heel blij mee. Het is mooi dat als je een initiatief op poten zet dat ook succes heeft."

Buurtbus 556 rijdt van Heteren via Driel naar Elst. Er is een vaste dienstregeling en een vaste route. De buurtbus is te herkennen aan het logo van BRENG. De chauffeurs zijn opgeleid en medisch goedgekeurd. Er kunnen acht passagiers in de bus. De bus rijdt van De Beemhof en Schoutenkamp in Heteren naar Cremerstraat, Aussemstraat, Polenplein en Grote Breken in Driel naar Brahmsstraat, Grote Molenstraat, Sint Maartenstraat en Europaplein in Elst. Meer informatie op www.breng.nl

Meer berichten