Foto: Kirsten den Boef

Con Amore scoort met Top 2000

Prince, Beyoncé en David Bowie. Hun muziek heeft een plek veroverd in de Top 2000. Muziek waar Con Amore uit Oosterhout wel raad mee weet. Dat bevestigen de Betuwse muzikanten in de volle Leonarduskerk. Ze spelen nummers uit de Top 2000 alsof ze dat al jaren doen.

door Vincent Bos

OOSTERHOUT – Het geeft aan hoe veelzijdig de muziekvereniging is. Ze heeft al concerten op haar naam geschreven met Ernst Daniël Smid en Thijs van Leer. De muzikanten voelen zich thuis bij Con Amore. Daarom zijn Peter van Brakel en Henk Smits al zo lang lid. Ze zijn de oudste leden maar spelen nog met evenveel passie als toen ze begonnen.

"Ik houd van muziek en speel van alles. Van klassiek tot modern of nummers uit de Top 2000", zegt Peter van Brakel (71) uit Bemmel die al 62 jaar lid is. Hij is begonnen op bugel in wat toen nog de fanfare was. Bij een harmonie passen weer andere instrumenten en dus speelt hij nu trompet. "Bugel is een fantastisch instrument met mooie warme klanken. Niet zo scherp als een trompet. Maar de trompet is wel helemaal mijn instrument geworden."

Henk Smits (71) uit Oosterhout kreeg de smaak te pakken toen hij op school muziekles volgde. Hij is al vanaf zijn achtste bij Con Amore. "Ik vond het al meteen hartstikke mooi om op een instrument te spelen."

Hij is begonnen op cornet. Tegenwoordig speelt hij euphonium ofwel tenortuba. Het is een koperen blaasinstrument. Hij heeft een brede muzieksmaak. Henk Smits speelt net zo gemakkelijk populaire nummers als Air van Bach.

Peter van Brakel heeft het na al die jaren nog steeds naar de zin bij Con Amore. "Het is nog altijd leuk om te spelen. Dat heeft niets met leeftijd te maken. De beleving bij de club spreekt me aan. Dat je samen een vereniging bent. We zijn een harmonie en dat geeft al aan dat je samen ergens voor staat", zegt de oud-voorzitter van de club.

Een functie die ook Henk Smits heeft vervuld. Ook hij prijst de saamhorigheid binnen de club. "We slagen erin met z'n allen een prestatie neer te zetten met muziek die voor het publiek toegankelijk is. Als je veel klassieke muziek speelt, wordt het qua toeschouwers niet zo druk. Het publiek moet kunnen genieten."

Tijdens het eerste Top 2000-concert van Con Amore werden enkele leden gehuldigd vanwege een lang lidmaatschap. Theo van Meurs is al 65 jaar lid, Walter Janssen 40 jaar en Pier Borkent 25 jaar. De laatste is de leider van het opleidingsorkest Witlof.

Muzikanten met een leven Con Amore achter zich. Zover is Tijn Willems nog niet. Hij is pas een jaar lid en met zijn negen jaar de jongste muzikant. Maar wel een met passie. Hij speelt trompet. "Dat is heel erg leuk. Maar ook best spannend omdat je veel dingen tegelijk moet doen."

Tijn Willems is opgegroeid met muziek. Moeder Natascha speelt ook in het orkest. "Ik houd van muziek. Nummers van rappers zijn mooi om te spelen. In de Top 2000 vind ik God Only Knows van The Beach Boys erg leuk."

Meer berichten