John Baaijens wist al veel mooie initiatieven te realiseren, met name op en rond het Romeinse Veld. (foto: Hannie Schrijver)
John Baaijens wist al veel mooie initiatieven te realiseren, met name op en rond het Romeinse Veld. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Afscheid voorzitter Wijkplatform

Hij stond aan de wieg van Wijkplatform Elst-Oost en bouwde dit op tot het platform zoals het nu is. Een platform waarin veel oudgedienden nog steeds zitting hebben. Na 18 jaar vindt John Baaijens (65) het mooi geweest en neemt hij afscheid als voorzitter.

door Hannie Schrijver

Elst - Het wijkplatform werd 17 jaar geleden opgericht nadat Heteren en Valburg fuseerden met Elst tot gemeente Overbetuwe. Door zijn werk bij de politie in de regio Lingewaard, raakte Baaijens al bekend met wijkplatforms. "De wethouder destijds vond dat bewoners meer zeggenschap moesten krijgen. Meer burger, minder gemeente." En zo werd het eerste Wijkplatform in Elst-Oost in maart 2000 opgericht. "Ik begon er als politiechef mee in Huissen en heb de kennis meegenomen naar Elst."

Zijn eerste succes was de aanpak van de Groenestraat. "Deze werd gebruikt als sluiproute naar Bemmel en was de enige weg naar sportpark de Pas. Het was een drukke straat waar hard werd gereden en mensen zich onveilig voelden. Er was veel overlast van jongeren die van het sportpark afkwamen en wat gedronken hadden en rotzooi op straat gooiden. Met buurtbewoners zijn we de Groenestraat gaan aanpakken met surveilleren, jongeren aanspreken en bij de club aankloppen voor hulp."

Het was het eerste in een reeks successen in Elst-Oost. Hij zag veel mooie initiatieven ontstaan: lichtmasten voor de ijsbaan van Mare Nostrum, de doeltjes op het Romeinse veld en het Cool Nature park. "Ik vind het nog altijd leuk dat mensen bij je komen en je ze op weg kan helpen. We hebben ook altijd voldoende aanwas gehouden binnen het platform. Als ik dacht 'die buurt is nog niet vertegenwoordigd', dan ging ik op zoek naar mensen. Ik kende altijd wel iemand uit zo'n buurt. Ik vind mezelf wel een verbinder."

Door zijn werk als politiechef in Elst kreeg Baaijens ook veel voor elkaar. "Ik kon met iedereen goed opschieten en kende veel mensen op het gemeentehuis. Dan krijg je wel eerder wat voor elkaar. Maar dat is ook wel mijn valkuil. Als niemand wat doet, dan doe ik het wel. Ik zou niet zo snel nee zeggen. Maar dat is ook wel politieman eigen, de koe bij de horens vatten."

"De kracht van burgerparticipatie is dat je met een club mensen een oplossing kan bedenken en dat dit dan ook nog gerealiseerd wordt. Niet 'kijk eens wat ik gedaan heb', maar dat je een stukje bijdrage hebt geleverd. Dat wat je hebt gedaan ertoe doet. Ik weet zeker dat ik een bijdrage heb geleverd aan de leefbaarheid en veiligheid van Elst Oost en soms ook Elst breed."

Toch begon het werk voor het wijkplatform op te breken. "Ik was met pensioen gegaan en merkte dat als ik gewoon wilde klussen, ik geen tijd had, omdat ik zoveel afspraken had staan. Als je dingen heel lang doet, is het ook weer eens goed een ander de kar te laten trekken. Na bijna 20 jaar mag het ook wel." Wat hij nu gaat doen? "Even een kleine sabbatical deze winter en dan kijken wat ik nou leuk vind om te gaan doen."

Meer berichten