Dinie van Raamsdonk doet haar verhaal aan de HPC-leerlingen Mathijs Lin en Merel van Merwijk (foto: Kirsten den Boef)
Dinie van Raamsdonk doet haar verhaal aan de HPC-leerlingen Mathijs Lin en Merel van Merwijk (foto: Kirsten den Boef) (Foto: kisten den Boef)

Jongeren in gesprek met ouderen

Op de basisschool nam Willem van IJzendoorn wel eens ongevraagd een snipperdag. Het kwam hem altijd op straf te staan. Dan moest hij duizend keer dezelfde regel schrijven, zegt hij tegen de leerlingen van het Hendrik Pierson College die hem interviewen. De tieners kijken hem verbaasd aan.

door Vincent Bos

ZETTEN – Ouderen en leerlingen van 5 vwo ontmoeten elkaar in de bibliotheek in Zetten. Ze komen daar samen voor het project 'Vertel over vroeger'. Dit is de derde sessie. Dit keer staat de periode 1955-1965 centraal, zegt Gabriëlle Kissels van de bibliotheek. Het is haar gelukt negentien senioren te bewegen om mee te doen.

De bibliotheek werkt voor dit project samen met de school. De docenten Harmien Tromp en Carla Driessen begeleiden de jongeren. "Het project is om meerdere redenen opgezet", zegt Harmien Tromp. "Het geeft leerlingen de kans om het schrijven van een verhaal te oefenen. Daarnaast is de ontmoeting tussen jongeren en senioren van belang. En het is belangrijk dat de school op deze manier laat zien dat ze meedoet in het dorp. De leerlingen leren hoe ze moeten interviewen en hoe ze de informatie moeten verwerken."

In maart worden alle verhalen gebundeld. Dan worden de senioren op school uitgenodigd voor de presentatie van het boekwerk. Aan het project doen 45 leerlingen. Ze vormen duo's. Mathijs Lin (17) en Merel van Merwijk (16) trekken samen op. "Het is voor de ouderen fijn dat ze hun verhaal kunnen doen. Wij leren hoe het er vroeger aan toeging. We hebben ons goed voorbereid en vragen opgesteld. We hebben elkaar geïnterviewd. Wij gaan het vooral hebben over het onderwijs en de opvoeding." Tegenover hen zit deze maandagmorgen Dinie van Raamsdonk (61) uit Zetten. Ze vertelt dat ze oorspronkelijk uit Kampen komt. "Mijn vader werkte bij Rijkswaterstaat als technisch tekenaar van bruggen. Telkens als er een brug klaar was moesten we verhuizen."

"Zo gingen we van Kampen naar Den Helder. Als kind was je vooral bezig om er bij de andere kinderen tussen te komen. We komen uit Kampen en dat kun je aan de spraak horen. Dat was best wel eens moeilijk", vertelt ze.

Dinie van Raamsdonk geeft aan dat ze op school nauwelijks huiswerk kreeg. "Dat is toch heel anders dan nu. Ik hoor steeds dat de kinderen alles voor projecten moeten uitzoeken. In onze tijd had je wel het verschil tussen jongens en meisjes. De jongens moesten doorleren en van de meisjes werd verwacht dat ze naar de huishoudschool gingen. Als je zoals ik naar de mulo ging, was dat een uitzondering."

Willen van IJzendoorn vertelt over de schoolreisjes naar Schiphol en Madurodam. "Als de bus terug reed moesten we op de knieën gaan zitten zodat het leek alsof de bus leeg was. Zo flauw was dat. Ik dat het niet zo nauw met alles. Als we een verkeersexamen hadden, ging ik nooit meteen terug. Als de meester vroeg waar ik was gebleven, zei ik dat ik in het veld was om kievitseieren te zoeken."

Meer berichten