Foto:

Etaleren wat je weet over muziek

door Hannie Schrijver

Zwoegen op Quizm in LuxorLive

Het ligt op het puntje van de tong en soms moet het van heel diep komen. Het nummer in je hoofd doorzingen om de titel te achterhalen helpt ook. En dan ineens: "Ja! Ik heb 'm!" Weer een puntje erbij. Welkom in het team van Spite & Malice. Welkom bij Quizm!

Arnhem – Ruim zes jaar geleden alweer deed Spite & Malice, toen nog als duo, voor het eerst mee aan de tweemaandelijkse muziekquiz in LuxorLive. Na een verrassend hoge score voor Petra en Hannie, voegden al snel allesweter Tanja en Chantal zich bij het team. De vrouwen nemen hun taak bloedserieus. Met pen en papier in de aanslag staan ze vanavond weer op scherp.

"Het is een beetje etaleren voor mezelf wat ik allemaal weet", verklaart Petra haar liefde voor de quiz. "Bij De Slimste Mens roep ik ook altijd het antwoord dat in me opkomt. Ik wil steeds proberen beter te worden." Tanja: "Het is denk ik een generatieding, een neurotische neiging om alles te onthouden van muziek, met name snel intro's herkennen. Dan is het fijn dat je ergens terechtkan met deze kennis." Maar het is vooral ook een leuk avondje uit. Teamlid Chantal is bijvoorbeeld niet zo bloedfanatiek als de andere drie, maar doet vaak mee voor de gezelligheid. Tanja: "Je bent zo intens bezig met het raden van nummers, dat je de dingen van alledag even vergeet." Ook voor Petra is Quizm een uitlaatklep. "Maar het is ook de locatie en de sfeer. Deze zaal heeft zoveel sfeer."

Op muziekquizzen komen voornamelijk mannen af. "Ik denk dat wij wel het hoogst scorende vrouwenteam zijn", durft Hannie te zeggen. De hoogste plek die het team ooit haalde bij Quizm was tweede. "We hadden toen het geluk dat veel hoog scorende teams niet meededen." Volgens Petra heeft Spite & Malice nog een belangrijk doel: de gedoodverfde winnaars Bacon & Beans verslaan.

Wat Spite & Malice zo'n sterk team maakt is dat ieder een eigen natuurlijk specialisme heeft. Petra houdt van rock en metal, Hannie maakte de 90s en hiphop en alto-muziek uit die tijd mee, Chantal weet wat meer van de 'zeroes' en Tanja is de muziekencyclopedie van het team. Songfestival, Franse chansons en Duitse schlagers, Tanja heeft wel de breedste en gekste muzieksmaak van het viertal. "Ik luisterde op mijn elfde al naar het Stenen Tijdperk en naar de platen van mijn ouders. Ik vind dat zo mooi aan muziek, het zit in alle lagen van de bevolking. Een liedje dat herinneringen oproept, dat herkent iedereen wel."

"De volgende keer neem ik mijn dochter van 16 mee", roept Petra. Want het team Spite & Malice heeft één zwak punt: de huidige top 40-muziek, met zijn deejays en 'nietszeggende' eendagsvliegen.

Dat ze elkaar nog steeds aardig vinden na al die jaren Quizm mag een wonder heten. Hoewel de eerste ingeving bijna altijd goed is, wordt deze vaak door een teamgenoot in twijfel getrokken. Zo wordt David Guetta omgediscussieerd tot Calvin Harris en bleek Guetta toch het goede antwoord. Helaas weer een punt gemist.

Meer berichten