Foto: Kirsten den Boef

'Enthousiasme groot bij het ijsfietsen'

Fietsen op het ijs. Het kan in Elst. De kinderen staan er op de laatste zaterdag van de schaatsbaan voor in de rij. Het Winterfestijn Overbetuwe mag de Icebykes gebruiken omdat het een prijs heeft gewonnen met een wedstrijd van chipsfabrikant Croky.

door Vincent Bos

ELST – Wout Brinke (10) uit Elst heeft ervan genoten. Hij draaide zijn rondjes met de ijsfiets alsof hij er al jaren op zit. "Moeilijk? Zeker niet. Het is echt leuk. Misschien ga ik zo meteen nog een keer." Hij geniet sowieso van het Winterfestijn. Al heeft hij wel een tip voor de organisatie. "Het zou leuk zijn als er ook een curlingwedstrijd was voor kinderen boven de zes jaar."

De Icebyk is een uitvinding van Steve Ellis, zegt Barry Vliek die namens de schaatsbond KNSB in Elst is. Croky heeft in de fietsen geïnvesteerd. "Het is vooral voor de fun", zegt hij. "Het zijn speciale fietsen met een band aan de voorzijde en de ijzers aan de achterkant. Niet met spikes zoals je dat ziet bij het ijscrossen. Dat is voor kinderen niet bepaald veilig."

Het ijsfietsen is bedoeld voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. De prijsvraag van Croky is onderdeel van het groots opgezette programma IJSTIJD! Daaraan doen vijftig tijdelijke ijsbanen door heel Nederland mee. Het ging er bij de prijsvraag om welke organisatie op de beste maar ook meest ludieke wijze omging met de promotiematerialen die de chipsfabrikant beschikbaar had gesteld. De foto van Elst maakte duidelijk de meeste indruk.

"We hebben meegedaan om een groter bereik te krijgen en om het schaatsen te promoten", stelt bestuurslid Ron de Grood van het Winterfestijn Overbetuwe. Daarin lijkt de organisatie te slagen. "We liggen met het aantal schaatsers ver boven dat van vorig jaar."

Rowan Veenhuizen van Croky merkt dat er voor het ijsfietsen veel belangstelling is. "Het initiatief is positief ontvangen. Iedereen is dolenthousiast. Ook meisjes doen er volop aan mee. Het is heel gemakkelijk om mee te doen. Je kunt zo op de fiets stappen en al driftend over het ijs gaan."

De kinderen beleven er veel plezier aan. "Dit is superleuk. De kinderen vinden het in elk geval hartstikke mooi", heeft Veenhuizen in het eerste uur in Elst al geconstateerd.

Voor alle activiteiten op de schaatsbaan in Elst bestaat veel belangstelling. Aan de curlingwedstrijden doen dit keer liefst zestig teams mee, meer dan ooit. De schaatslessen voor kinderen bleken al in de eerste weken een trekker. Er kwamen 66 kinderen op af. Ook het peuter- en kleuterschaatsen was met 160 deelnemers behoorlijk in trek.

In het Winterfestijncafé waren diverse activiteiten. Pascal van Mierle had succes met zijn Hollandse Avond. Het was er zo druk dat de bezoekers zelfs even buiten moesten wachten. Tijdens de pubquiz waren alle stoelen bezet. Het Winterfestijn werd zaterdag afgesloten met een carnavalsavond. In het aantal schaatsers zit nog steeds een stijgende lijn. De rek is er bovendien nog niet uit. Vooral rond etenstijd is er nog ruimte op de baan om te schaatsen.

Meer berichten