Foto: Ellen Koelewijn

'Moderne en betrokken burgemeester'

Twee gastvrouwen met lichtjes in hun fraaie kapsel lopen over de schaatsbaan in Elst. Tapijt is over de ijsvloer gelegd. Er staan tafels met oliebollen. De schaatsbaan is het feërieke decor voor de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Overbetuwe. De koude voeten neem je op de koop toe.

door Vincent Bos

ELST – Het is toch al een bijzondere avond. Voor de laatste keer schudden mensen de handen van Toon van Asseldonk als burgemeester. Over enkele maanden stopt hij. Kinderburgemeester David Kampschöer kaart het nakende afscheid even aan. "We hopen dat de volgende burgemeester ook aardig is."

Door een verbouwing is het gemeentehuis niet beschikbaar voor de bijeenkomst. "De schaatsbaan is een mooi alternatief, een unieke locatie. We krijgen er enthousiaste reacties over", zegt Remco Janssen, chef kabinet van de gemeente. "We hebben verschillende opties bekeken voor deze bijeenkomst. De mensen zijn het gewend om voor de nieuwjaarsreceptie naar Elst te komen. Iedereen is geadviseerd zich warm aan te kleden."

"Het is een beetje koud, maar wel gezellig. Het is een goede locatie, die wel wat heeft", schetsen de leden van de Internationale Vrouwengroep de ambiance. "Wel jammer dat de drank in plastic bekers wordt geserveerd met het oog op duurzaamheid."

Verandering is het thema van de toespraak van Toon van Asseldonk. Iedereen krijgt met die verandering te maken. Door de technische ontwikkelingen, nieuwe medische mogelijkheden. Hilarisch is het wel dat juist tijdens de toespraak de techniek de burgemeester een beetje in de steek laat en de microfoon hapert.

Hij roept de mensen op tot flexibiliteit en wenst iedereen de bereidheid toe om te veranderen. "We moeten op zoek naar de mogelijkheden die veranderingen ons bieden", aldus de burgemeester.

Charles Lohnstein, directeur van het Over Betuwe College in Elst, prijst de toespraak. "Het is geweldig dat hij zo mooi in de toekomst kijkt en aangeeft dat meedoen belangrijk is. Het is een inspirerende toespraak. We moeten wel veranderen, zeker met het oog op de uitstoot van CO2."

Voorzitter Fons van Lith van voetbalvereniging Spero spreekt van een prima toespraak. "Het geeft aan dat hij een moderne burgemeester is. Van Asseldonk is vooruitstrevend en heeft zich altijd zeer betrokken gevoeld."

Hans Saris uit Valburg vindt de nieuwjaarsreceptie op de schaatsbaan niet voor herhaling vatbaar, want 'te koud'. De toespraak bevalt hem wel. "Mensen durven niet te veranderen. Maar je moet veranderen om mee te kunnen, als je dat niet doet zak je weg .Je hoeft niet alles te omarmen. Maar je moet niet zeggen 'dat is niets voor mij'."

Theo Bus, voorzitter van het Gehandicaptenplatform Overbetuwe is er voorstander van de nieuwjaarsreceptie elk jaar in een ander dorp te houden. Hij noemt de schaatsbaan een prima locatie maar wel koud. Ook andere bezoekers zeggen dat. Maar de gezellige sfeer vergoedt ales.

Meer berichten