In de Elster wijk De Helster valt volgens Hans Welling (links) en Frank van Rooijen nog genoeg te verduurzamen. (foto: Hannie Schrijver)
In de Elster wijk De Helster valt volgens Hans Welling (links) en Frank van Rooijen nog genoeg te verduurzamen. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Huis verduurzamen dankzij coaches

Zelf iets meer voor het milieu doen. Je wil wel, maar je weet niet zo goed hoe en wat. Of misschien wil je aan het eind van de maand graag wat meer geld overhouden. Sinds dit jaar heeft Overbetuwe energiecoaches die je kunnen adviseren in het verduurzamen van je huis.

door Hannie Schrijver

Elst - De verduurzaming van de Overbetuwse samenleving verbeteren. Met dit doel in gedachten sloegen de gemeente Overbetuwe en Stichting Betuwe Energie de handen ineen en startten het project Overbetuwe Duurzaam. In mei dit jaar werden achttien zogeheten 'energiecoaches' opgeleid. Vanaf januari trekken zij de gemeente in en helpen huurders en huiseigenaren om hun huis (verder) te verduurzamen.

"De energiecoaches zullen vooral mikken op bewustwording bij de bewoners", legt voorzitter Frank van Rooijen van Stichting Betuwe Energie uit. "Daarbij gaat het om energiebesparende mogelijkheden en niet zozeer om technische oplossingen. De coaches gaan kijken hoe bewoners hun huis kunnen verduurzamen. We kijken daarbij ook naar het gedrag en geven tips om op energie te kunnen besparen. Zo proberen we ook onder de aandacht te brengen waar mensen niet direct aan denken. Een tussenmetertje bijvoorbeeld, waarop je kan zien hoeveel energie je verbruikt. Je hoeft het niet alleen uit idealisme te doen, maar ook uit kostenoverweging."

Een aantal coaches heeft een eigen specialisme. De een zit in de waterpompen, de ander is architect en heeft expertise in woninginrichting. "De achtergrond van sommige coaches ligt in duurzaamheid, maar er zijn ook coaches bij die dit niet hebben. Zij hebben een bepaald gevoel bij duurzaamheid en doen dit vanuit dat gevoel. Maar we willen op een toegankelijke manier in gesprek met mensen. We gaan ze geen warmtepomp aansmeren."

Een van de coaches is Hans Welling (63). "Dit sluit heel mooi aan bij wat ik mijn hele leven al doe. Ik was nog geen 16 toen ik al belastingformulieren invulde bij mensen. Ik vind het leuk om mensen die hier behoefte aan hebben op een laagdrempelige manier te coachen in de dingen van alledag. Duurzaamheid als thema is hierop een leuke aanvulling. Ik doe dit uit idealisme, je ziet dat de wereld zo niet verder kan en wat ga je daar aan doen? Je hoort vaak mensen zeggen 'pak eerst die grote jongens aan', de bedrijven. Maar daar ben ik het niet mee eens. Het begint bij jezelf. In je eigen kleine omgeving kun je veel doen. Je mag best een bubbelbad in je badkamer, maar daar tegenover kan je de verwarming weer lager zetten."

"Wij zijn coaches, maar we willen niemand onze wil opleggen. De stap van bewustwording naar doen is relatief klein. Er zijn drie stappen: willen, weten en doen. Als coach zitten wij tussen willen en weten. En we proberen ze de richting in te duwen van doen. Maar het blijft je eigen keus. Je bepaalt je eigen grens."

Wil je ook kosten besparen? Of wil je zelf energiecoach worden? Je kunt een gesprek aanvragen via www.overbetuweduurzaam.nl.

Meer berichten