Als het smaakcollege voorbij is testen twee leerlingen van het HPC de chips. (foto: Ellen Koelewijn)
Als het smaakcollege voorbij is testen twee leerlingen van het HPC de chips. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Echte proeven gebeurt in je hoofd

Op tafel staan twee flessen wijn. De ene is van het huismerk. De andere fles heeft een duur ogend etiket. Maar als er blind geproefd wordt, merkt niemand het verschil. Daarmee is het bewijs geleverd dat smaak tussen de oren zit, zo blijkt in het onderwijscafé in het Hendrik Pierson College in Zetten.

door Vincent Bos

ZETTEN – Dr. ir. Bob Cramwinckel ziet daarmee zijn theorie bevestigd dat het echte proeven niet in de mond maar in het hoofd gebeurt. De spreker is oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen.

Mari en Gerda van Rijnsbergen uit Hemmen zijn daar ook van overtuigd. "We denken zeker dat de omgeving van invloed is op de smaak. En ook hoe het eten eruit ziet. Als mijn man kleine gerechten op een bord legt ziet dat er zo mooi uit dat ik er altijd een foto van maak." Daarmee geeft ze aan dat de opmaak van een bord de smaakbeleving beïnvloedt."

Deze avond hebben de deelnemers wijn en chips getest. De wijn zit in kleine glazen. Niemand weet uit welke fles de wijn komt. Met de chips is dat al net zo het geval. Jesse Willems (13) uit Randwijk vond het wel een grappige test. Bij de chips heeft die van fabrikant Lays toch wel een beetje de voorkeur boven het huismerk. "Ik vond ze eigenlijk allebei wel lekker. Het was in elk geval leuk om mee te doen."

Al heeft hij aan de wijn alleen mogen ruiken. Dat geldt ook voor Ulrike Attema uit Randwijk, die met de auto naar de school is gekomen en daarom niet drinkt. "De lezing is heel interessant. Je krijgt een andere kijk op voeding. Dat omgevingsfactoren de smaak bepalen. Zo werd verteld hoe belangrijk de sfeer aan tafel is. Of kinderen iets lekker vinden valt niet af te dwingen. Ik had gedacht dat we wat invloed konden uitoefenen. Maar je moet ze verleiden. Mijn kinderen zijn daar nu te oud voor. Bovendien heeft mijn zoon nu alle trucjes gehoord."

Ook Antoine Haggenburg uit Zetten spreekt van een leerzaam college. "Het is duidelijk dat over smaak niet te twisten valt. Van belang is waar je iets proef en in welke toestand jezelf bent, van hoe je je voelt, zo heb ik begrepen. Ik ben ook geen wijnkenner, want tussen de twee soorten wijn proefde ik geen verschil."

De organisatie van het smaakcafé is deze avond in handen van Erna Mulder en Mart van der Hiele. De laatste is docent wetenschapsonderwijs. Het was het derde onderwijscafé van het HPC. Eerder was weerman Reiner van den Berg gastspreker. Het volgende onderwijscafé is na de zomer.

Het HPC wil met dergelijke activiteiten onderstrepen dat het naast de onderwijstaak ook een functie heeft in de samenleving in Zetten, zegt Mart van der Hiele. "Er wordt nagedacht over welke onderwerpen in de maatschappij aan de orde zijn en daar haken we op in."

Er is deze avond ook van alcoholvrije champagne geproefd. "Het frappante was dat niemand in de gaten had dat er geen alcohol in zat. Wellicht op het verkeerde been gezet door de bubbels. Dat is hetzelfde als met de wijn. Niemand proefde het verschil tussen een goedkope en een dure fles."

Meer berichten