Bea Janssen is met hond Bikkel en een buurvrouw naar de boekenmarkt in Driel gekomen. (foto: Ellen Koelewijn)
Bea Janssen is met hond Bikkel en een buurvrouw naar de boekenmarkt in Driel gekomen. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn )

'Je blijft de liefde voor boeken houden'

Wie denkt dat de jeugd niet meer leest, heeft het mis. Jolien Camps is er het bewijs van. "Ik ben de uitzondering op de regel", zegt ze op de boekenmarkt van de protestantse kerk in Driel. Zeventien jaar is ze en leesfanaat. Bij de kassa rekent ze vooral Engelse horrors af. Dat is haar favoriete genre.

door Vincent Bos

DRIEL – Die Engelse boeken zijn een bewuste keuze. "In het Engels kan ik me beter focussen", zegt ze met een hele stapel boeken onder de arm.

In Ons Gebouw aan de Kerkstraat is het druk deze vrijdagmiddag. De liefhebbers hebben zich niet laten weerhouden door de weersomstandigheden. "Slecht weer is boekenweer", merkt Coby uit Elst op.

Haar man heeft ontdekt dat er een boekenmarkt in Driel is. "We zijn boekenfanaten. Thuis hebben we boekenkasten vol. We gaan naar rommelmarkten en boekenmarkten toe om wat uit te zoeken. Ik kies doorgaans voor boeken die het midden houden tussen thrillers en sience-fiction. Mijn man houdt meer van boeken met humor."

De schrijver Dean Koontz is haar favoriet. "Die man schrijft zo goed met buitenaardse wezens. De boeken zijn zo spannend." Coby heeft ook boeken van Harlan Coben en Kathy Reichs uit de doos gehaald. Genoeg om de komende winterweken mee door te komen.

De boekenmarkt in Driel is een initiatief van de protestantse gemeente. In het najaar is er een rommelmarkt, in januari een boekenmarkt. Vooral de rommelmarkt is lucratief, melden Kees Roeleveld en Tom van der Borg. Zij vormen de organisatie van de boekenmarkt. "Die voorziet echt in een behoefte. Een half uur voor het begin stonden er al mensen voor de deur."

Drie jaar geleden zijn ze met de boekenmarkt begonnen. Het was meteen een succes. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de monumentale kerk. Het is een eeuwenoud monument, geven ze aan.

"We streven ernaar om de multifunctionaliteit van de kerk te vergroten. We willen het meubilair aanpassen. Nu gebruiken we stoelen die niet stapelbaar zijn. Dat is niet handig."

De boeken vliegen in het eerste uur de deur uit. Ze hebben genoeg achter de hand. Zeker dertig dozen. Alle boeken zijn gerubriceerd in dozen terug te vinden. Je komt de afdeling koningshuis tegen, maar ook geschiedenis, Tweede Wereldoorlog, koken, reizen, taal en religie uiteraard.

Jacob Reiffers uit Elst loopt intussen met een klein boekje rond. Daarin heeft hij de titels van boeken vermeld die thuis al in de kast staan. Als hij twee mooie boeken aantreft, kijkt hij snel zijn aantekeningen na om er dan achter te komen dat hij ze allebei al heeft.

"Vroeger ben ik bibliothecaris geweest bij Billiton Research. Dan blijf je toch een tik houden voor boeken. Ik ben begonnen met denksportboeken, daarna thrillers en topografie, of Tweede Wereldoorlog. Eerst lees ik op de achterkant de informatie of een boek interessant is. Ik lees veel, ben een echte liefhebber. Als je eenmaal als bibliothecaris hebt gewerkt, blijf je de liefde voor de boeken houden."

Meer berichten