Lamko Damey, Gerard Geenacker en Sjoerdtje Poutsma-Adema (v.l.n.r.) halen geld op om kinderen in Guinee te helpen. (foto: Kirsten den Boef)
Lamko Damey, Gerard Geenacker en Sjoerdtje Poutsma-Adema (v.l.n.r.) halen geld op om kinderen in Guinee te helpen. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

Verjaardagsgeld gaat naar Guinee

In de gang staat een matras. Die gaat binnenkort naar Afrika. Eindbestemming is Guinee. Het land waar Lamko Damey vandaan komt. Haar inzet is duidelijk. Ze wil weeskinderen die op straat leven een toekomst geven. Precies zoals haar overleden broer Jerome voor ogen had.

door Vincent Bos

ARNHEM/ELST – In Elst en Driel worden deze week overal posters opgehangen door de Jerome Damey Foundation. Doel is de aandacht te vestigen op de collecte van volgende week (10-16 februari) in beide dorpen. Want al heeft de stichting al veel gedaan, er is nog steeds veel geld nodig om kinderen in Guinee een menswaardig bestaan te geven.

Dat wilde Jerome Damey immers zo graag. Hij trok zich het lot van de weeskinderen aan. Hij was vast van plan hen gratis onderwijs te geven. Het kwam er niet van. Kort na zijn afstuderen is hij op 24-jarige leeftijd overleden.

Zijn werk wordt voortgezet vanuit een woning in Arnhem-Zuid, het huis van Gerard Geenacker en Lamko Damey. Gesteund door de vijf jaar geleden opgerichte stichting Jerome Damey Foundation, waarvan Sjoerdtje Poutsma-Adema algemeen bestuurslid is. "We willen weeskinderen helpen zodat ze onderwijs kunnen volgen. Sommige kinderen worden opgenomen in pleeggezinnen. Daar moeten ze wel voor werken. Dan moeten ze op straat water verkopen, of ijs, bananen en olie."

Gerard en Lamko hebben een neef geadopteerd die zijn ouders heeft verloren. Veel mensen zijn in Guinee gestorven aan het ebola-virus. Die neef is Jerome Damey, vernoemd naar zijn oom. Hij is een talentvol voetballer. En nu al gescout door Vitesse.

Het is toch al een bijzondere jongen. Hij weet in welke schrijnende omstandigheden kinderen in Guinee leven. Hij is immers nog pas een aantal jaren in Nederland en heeft het zelf meegemaakt. "Vorig jaar liet Jerome weten dat hij op zijn verjaardag geen cadeaus wilde hebben, maar alleen geld. Hij haalde elfhonderd euro op voor Guinee", vertellen zijn oom en tante uit Arnhem.

Sjoerdtje Poutsma-Adema is onder de indruk van wat de twee al hebben gedaan voor Guinee. "Lamko bakt het hele jaar door Afrikaanse oliebollen. Elk euro die is opgehaald gaat naar Guinee."

De resultaten van hun acties zijn zichtbaar. "We hebben een eigen terrein van drieduizend vierkante meter kunnen lopen. Daar is al een waterput geslagen. Daardoor kan de lokale bevolking worden voorzien van schoon drinkwater. In 2017 is de fundering voor vier klaslokalen gelegd", geeft Gerard Geenacker aan.

De school bestaat over enkele jaren uit drie verdiepingen. Ook willen ze op het terrein een onderkomen bouwen waarin kinderen opgevangen kunnen worden.

"In Nederland krijgen we tal van donaties. Nu hebben we een collecte opgezet in Driel en Elst. Al is het nog best moeilijk om aan collectanten te komen." De drie hebben niettemin goede verwachtingen. Voor meer info: www.jeromedamey-foundation.nl .

Meer berichten