Leerlingen van basisschool de Steeg die vorig jaar onderzoek hebben gedaan naar Magneten
Leerlingen van basisschool de Steeg die vorig jaar onderzoek hebben gedaan naar Magneten (Foto: Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit)

Borgwal in Bemmel doet aan onderzoek

Hoe komt het dat het zo lastig is om dingen die je automatische doet, zoals het reageren op het trillen van je telefoon in je broekzak, te onderdrukken als dat even niet zo handig is? Hoe kan kunstmatige intelligentie de dokter helpen om kanker op te sporen? En wat is het effect van sport op de gezondheid van ons hart? Dit zijn een aantal relevante wetenschappelijke vragen waar leerlingen van basisschool de Lappendeken (de Steeg), de Regenboog (Malden), de Gazelle (Arnhem) en de Borgwal (Bemmel) onderzoek naar gaan doen.

Bemmel - Vanaf 14 februari kruipen zij zelf in de huid van de wetenschapper, samen met onderzoekers en het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit. De leerlingen gaan dieper in op vragen als: hoe kun je datgeen wat je automatisch doet veranderen en welk gedrag is bij dieren automatisch? Hoe werkt het stellen van diagnoses en hoe leert een slimme computer dit te doen? Beweeg ik wel genoeg en hoe meet ik dat? En wat gebeurt er in mijn hart als ik me inspan? De leerlingen leren tijdens deze unieke projecten niet alleen meer over de thema’s, maar ook hoe je daar zelf onderzoek naar kunt doen, bijvoorbeeld door te observeren of experimenten te doen. In groepjes formuleren ze een eigen onderzoeksvraag, maken ze een onderzoeksplan en voeren dat ook uit. De resultaten worden uiteindelijk aan de klas gepresenteerd. Daarnaast brengen de leerlingen een bezoek aan de Radboud Universiteit om de onderzoekers aan het werk te zien.

Wetenschappelijke doorbraken de klas in!
Het onderzoek op school maakt deel uit van het project Wetenschappelijke doorbraken de klas in! In dit project wordt een wetenschappelijk thema vertaald naar lesmateriaal voor het basisonderwijs. De leerlingen verdiepen zich in het onderzoeksgebied van Hanneke den Ouden (automatische piloot of bewuste keuze), Jeroen van der Laak & Geert Litjens (slimme computers helpen de dokter) en Thijs Eijsvogels (sporten is gezond, toch?). Zij wonnen in het najaar van 2018 de Radboud Science Award en kregen daarmee de kans om samen met hun onderzoeksteam, leraren, pabostudenten en het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU) in het schooljaar 2018-2019 een wetenschapsproject voor basisschoolleerlingen te ontwikkelen. Het lesmateriaal komt na afloop beschikbaar in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Daarmee kunnen ook andere scholen het project uitvoeren in de klas.

Waarom onderzoekend leren?
De overheid wil dat alle basisscholen in 2020 aandacht besteden aan wetenschap en technologie (Techniekpact, 2013). De didactiek van onderzoekend leren laat leerlingen naast de inhoud van wetenschap en technologie ook kennismaken met de manier waarop wetenschappelijke bevindingen tot stand komen en de kritische en nieuwsgierige houding die bij het doen van wetenschap hoort. Leerlingen leren via het onderzoekend leren vanuit hun eigen nieuwsgierigheid hoe ze antwoorden kunnen vinden op hun eigen vragen en ontdekken hoe nieuwe kennis tot stand komt.

Meer berichten