Foto: Ellen Koelewijn

'Bouw heeft dringend mensen nodig'

In de hoek waar bouwbedrijven zich presenteren is het in de eerste ronde rustig. Leerlingen van drie Betuwse basisscholen steken in het eerste uur bij diverse beroepsgroepen hun licht op. Doel is dat ze een dagdeel meelopen bij twee bedrijven. Maar de bouwsector laten ze vooralsnog links liggen.

door Vincent Bos

RESSEN – Betuwe on Stage is het beroepenfeest voor leerlingen. Ze worden in bioscoop Pathé in Ressen aangemoedigd door influencer Sepanta Arya. Hij geeft de tieners een dringend advies mee. "Kies het beroep dat je zelf leuk vindt. En niet omdat je vrienden of vriendinnen het leuk vinden."

Ofwel blijf dicht bij jezelf. Dat zegt projectleider Bernadette Egelmeers van Betuwe On Stage eveneens. "Je mag alles worden behalve ongelukkig. De leerlingen kiezen vandaag voor beroepen die ze leuk vinden. Ze moeten twee matches maken. Bij die bedrijven gaan ze op 26 februari kijken."

Egelmeers is ronduit tevreden. Wat wil je ook. Er doen 265 beroepsmensen mee. Er worden 850 leerlingen verwacht van de drie OBC-vestigingen (Bemmel, Huissen en Elst), HPC Zetten en het Citadel College (Lent). Er doen grote en kleine bedrijven mee, uit Overbetuwe, Lingewaard, Nijmegen, Arnhem, Dodewaard en Velp.

De leerlingen weten wat ze willen. Douwe Bouman (14) uit Elst heeft rondgekeken in de groensector. "Daar was wat minder keus. Dan spreekt boswachter worden me wel aan. Maar ik denk ook na over een bedrijf in de sector kamperen en camping. Of misschien word ik wel chef-kok."

De twee boswachters, Tim Hogenbosch en Lydie van Santen, hebben over belangstelling niet te klagen. Na de eerste ronde hebben zich al vijf leerlingen gemeld. "We hebben boswachters nodig omdat de ouderen met pensioen gaan. We maken jongeren erop attent hoe veelzijdig ons beroep is. Iedere dag is anders", zegt Tim Hogenbosch.

Bij andere tafels is het minder druk. "Het is een groot probleem techniekleerlingen te vinden", zegt smid Cees Pronk uit Andelst. "We hebben dringend vakmensen nodig. We laten ons regelmatig zien op techniekdagen. Vaak komen de ouders mee. Altijd wordt het belang van de drie O's benadrukt: onderwijs, ondernemers, overheid. Maar van belang is ook de vierde O, die van de ouders."

Smid benadrukt dat techniek niet smerig is zoals velen denken. "Je werkt ook met de computer, je moet programmeren. We hebben niet alleen theoretisch geschoolde jongeren nodig, maar ook praktijkjongeren."

Ronald Tromp van Wassenburg Medical uit Dodewaard is hoopvoller gestemd. "De behoefte aan ict'ers is groot. Je komt altijd handen te kort. Ook bij ons. Vorig jaar hadden we dertig tot veertig kinderen die belangstelling toonden."

Rob Melchers van bouwbedrijf Van Gameren ziet het minder rooskleurig in. Leerlingen melden zich niet. "We komen nu al mensen te kort. De bouw heeft 50.000 mensen nodig. Het beeld is dat het werk smerig en zwaar is. Maar dat is echt niet zo. Het is jammer dat de algehele waardering achterblijft."

Meer berichten