Foto: Ellen Koelewijn

'Optocht bij school 'n superbelevenis'

Ze woont nog niet zo lang in Valburg. Daarom heeft Carmen Daems geen idee wat ze van de carnavalsoptocht van de St. Jacobusschool in Valburg kan verwachten. Maar als de stoet passeert is ze verrast. "Dit is een superbelevenis. Voor de kinderen is dit echt geweldig."

door Vincent Bos

VALBURG – Het is niet zomaar een carnavalsoptocht bij school. Er rijden wagens mee die een dag later tijdens de verlichte optocht in Valburg ook te zien zijn. Aan aanstekelijke carnavalsliedjes is vanaf de wagens geen gebrek. De kinderen hebben zich fraai uitgedost. De een heeft een berenpak aangetrokken, een ander een knalroze pruik opgezet en een derde draagt een masker. Het is negen uur 's morgens en de sfeer zit er al helemaal in.

Langs de kant staan ouders om foto's en films te maken als de kinderen voorbijkomen. Jasper Ronkes volgt zoon Loet van vijf jaar. "Mijn zoon heeft zich verkleed als ridder met baard. Thuis is er al over deze optocht gesproken. Het is hartstikke leuk dat ze dit doen. Mijn zoon vindt het prachtig. Hij houdt van hossen en de polonaise."

Karen Bierman volgt dochter Juul (4) en zoon Ot (7). "Mijn dochter is verkleed als K3-meisje, mijn zoon als Ninja. Ze hadden echt zin in de optocht. Ze doen voor de eerste keer mee. Ze zijn helemaal gek van carnaval. Daarom gaan we naar het kindercarnaval en op zondag naar de optocht in Oosterhout."

Het thema van de optocht van de St. Jacobusschool in Valburg is: Bouw je eigen feestje. Alle klassen doen mee. Het gaat dan om 110 leerlingen. Bij terugkomst op school gaat daar het feest uiteraard verder.

Carmen Daems kijkt hoeveel plezier dochter Valery (10) en zoon Damian (8) hebben. De dochter verkleed als duiveltje, de zoon als boef. "Ze hebben er de hele week over gesproken. Ik wist niet dat er zo'n optocht van school door het dorp was. Echt heel bijzonder en leuk om mee te maken. De kinderen waren enthousiast en zenuwachtig."

Over de tekst op de wagens is nagedacht. Vaak op rijm. Wat te denken van: bier in de piramide, dat kan zelfs Cleopatra niet verbieden. Of: Mit carnaval hebben wij altied veul lol, net als gekke koeien sloan we dan op hol.

Er rijdt ook een wagen mee met een actueel onderwerp. Het gaat dan om de veelbesproken railterminal die bij Valburg moet komen. De tekst geeft aan hoe daar door de bewoners over wordt gedacht. Op de wagen is een saloon nagebouwd. De tekst luidt: Met carnaval gaan we er vol tegenaan en schieten we de railterminal van de baan.

De optocht van de school is onder meer een initiatief van de Striekenvrienden, vertelt Jip Saris. De carnavalisten van 't Blauwe Striekske kwamen al op school om kinderen in de stemming te brengen. "We willen kinderen meer bij carnaval betrekken, dat ze niet langs de zijlijn staan. Doordat we met de wagens meedoen krijgen de kinderen toch een optochtgevoel. Dit is echt leuk", zegt hij. Wie om zich heen kijkt en lachende gezichten ziet, weet dat hij gelijk heeft.

Meer berichten