Nica van Dijken uit Herveld maakt zich letterlijk op voor de musical Hair op het HPC in Zetten. (foto: Ellen Koelewijn)
Nica van Dijken uit Herveld maakt zich letterlijk op voor de musical Hair op het HPC in Zetten. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

'Liefst ga ik elke dag naar musical toe'

Ze heeft zich twee dagen geleden aangemeld voor de musicalopleiding in Den Bosch. Nica van Dijken uit Herveld houdt van acteren en zingen. "Musical is helemaal mijn ding", zegt ze. Daarom geniet ze van het optreden in de musical Hair die op het Hendrik Pierson College wordt opgevoerd.

door Vincent Bos

ZETTEN – Als er op de school voor voortgezet onderwijs in Zetten een musical is, wil Nica van Dijken (16) meedoen. Want spelen in musicals is haar passie. Ze heeft al de nodige ervaring opgedaan bij de Stichting Music in Herveld. "Dit keer heb ik een iets kleinere rol omdat ik in mijn examenjaar zit en dus druk ben. Ik hou van musical. Het liefst zou ik er elke dag een willen zien. Het past ook bij me omdat ik zowel van zingen, acteren als dansen hou."

Ook Mathijs Hagen (13) uit Heteren wil van zijn hobby zijn werk maken. Hij wil acteur worden. "Het is geweldig om mee te doen. Ik zit in het tweede jaar maar kies voor het profiel Kunst en Cultuur. Dit keer hoef ik niet te zingen. Al mijn liedjes zijn geschrapt. Vind ik niet zo erg. Ik ben niet zo tevreden over mijn zangkunsten."

Mathijs Hagen heeft een hoofdrol en dat betekent dat hij veel heeft geoefend. "Thuis heb ik elke dag de tekst doorgenomen. Buiten dat oefenen we elke dinsdag op school zo'n anderhalf uur. Het is leuk maar ook spannend", geeft hij toe.

De keus voor de musical Hair komt van docent drama Hanne Pen. Ze neemt haar leerlingen mee naar de tijd van de flowerpower. "Het leek me leuk de leerlingen mee te nemen in die periode. Het is een belangrijke periode in de geschiedenis waarin de mensen kozen voor vrijheid, liefde en vrede. Die periode leeft niet bij de leerlingen al kennen ze de kledingstijl."

Het idee voor deze musical moest volgens Hanne Pen even landen bij de leerlingen "Je neemt ze mee naar een periode die voor hen niet dichtbij ligt." Muziekdocent Paul Vlierks heeft de arrangementen gemaakt voor de HPC-musical. Ook muziekdocent Alexander Caly is erbij betrokken.

Anneke de Regt (16) uit Randwijk heeft er zin in. Eerder durfde ze het niet aan om mee te doen. Nu wel. "Ik zit in mijn laatste jaar en doe examen mavo. Ik wil dit jaar vooral genieten. Ik zit in de musical bij de hippies, heb niet veel zinnen tekst maar wel veel liedjes. Met musical ga ik niet door. Ik wil onderwijsassistente worden."

Voor de grimegroep is Hair wel een uitdaging, zegt Emma Nijhuis. "Het kostte veel tijd om de grime aan te brengen. Het was even stressen zo voor de voorstelling. Maar het is wel heel leuk om te doen. Het is leuk dat je een gezicht kunt uitwerken. Al zijn we wel even bezig geweest om een schets te maken. We hebben op internet allerlei foto's van die periode bekeken en veel met bloemetjes gewerkt. Dat hoort bij die tijd."

Ze kan met haar collega's trots zijn op haar werk.Trots is deze week iedereen op het HPC. Wie de tieners aan het werk ziet, merkt hoeveel plezier ze uitstralen en dat ze hun uiterste best doen om van hun musical een succes te maken.

Meer berichten