Elst heeft zijn eigen Marie Kondo: Evelien Tielen helpt mensen hun huis op te ruimen en beter te organiseren. (foto: Hannie Schrijver)
Elst heeft zijn eigen Marie Kondo: Evelien Tielen helpt mensen hun huis op te ruimen en beter te organiseren. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Ruimte en rust door opgeruimd huis

Ontspullen is helemaal hip. Dat blijkt onder andere uit de populariteit van programma's als Tidying Up with Marie Kondo en Consumed. Overbetuwe heeft haar eigen Marie Kondo. "Mensen zijn al die spullen in huis wel een beetje beu."

door Hannie Schrijver

Elst - Overzicht en orde scheppen in de ruimste zin van het woord. Dat is wat Evelien Tielen (44) doet. "Letterlijk ruimte creëren in je huis, maar ook ruimte in je hoofd. Het huis lijkt misschien op orde, maar ondertussen heb je toch veel spullen in huis. Wat je ook in huis hebt, alle spullen vragen een bepaalde energie van je. Het blijft zeuren: 'ik moet daar nog wat mee'. Als je heel veel spullen hebt, belemmert dat je vaak om andere dingen op te pakken. Als je gaat ontspullen, ga je door een bepaald proces van loslaten. Dan vraag je je af 'waarom heb ik dat al die tijd bewaard'. Bij alles wat je weg doet, komt er ruimte voor andere dingen. Ruimte in je huis geeft ruimte in je hoofd."

Evelien ziet dat er een verandering gaande is in de maatschappij die de populariteit verklaart van opruimprogramma's. "Mensen beginnen zich een beetje af te zetten tegen de consumptiemaatschappij. Je kunt overal zo makkelijk goedkope spullen kopen en vervolgens blijft het liggen. Mensen zijn al dat plastic in het milieu ook wel zat. Met de KonMari Methode minimaliseer je het aantal spullen in huis. Per ding of kledingstuk stel je jezelf de vraag 'does it spark joy', word ik hier blij van? Ja is blijven, nee is wegdoen."

Vier jaar geleden begon Evelien haar opruimkruistocht toen haar ouderlijk huis werd verkocht. Na het overlijden van haar ouders kort achter elkaar stond ze samen met haar zus voor de lastige taak het huis leeg te halen. "Ik merkte dat dat me heel goed af ging. Ik kon heel makkelijk keuzes maken. Ik heb altijd als officemanager gewerkt, dus plannen, organiseren en op orde houden had ik eigenlijk altijd al gedaan. Opruimen gaat ook over plannen en organiseren. Ik wist ook heel makkelijk de plekken te vinden om de spullen naartoe te brengen. Toen zei iemand tegen mij: 'wist je dat je er ook geld mee kunt verdienen?' Ik ben toen verder gaan kijken en dacht: 'dat is het'."

Evelien is dus Professional Organizer of 'opruimcoach'. Maar het gaat om meer dan alleen opruimen. "Ik leer mensen vaardigheden die je nodig hebt om overzicht te creëren en te behouden. Het gaat dus niet alleen om spullen en ruimtes, maar ook om tijd en agendabeheer. Laatst heb ik een dame geholpen die vier maanden op reis ging, waarvoor van alles gepland en geregeld moest worden. Het organiseren is dus vrij breed inzetbaar."

Evelien heeft wel een iets andere methode dan Kondo. "Het belangrijkste effect van opruimen is ruimte en rust. Kondo legt alles op een grote hoop, maar ik doe het in kleine stapjes. Ik kies een ruimte en daarin een kast en daar begin ik dan. Ik ga je niet vertellen wat je weg moet doen. Ik laat mensen zelf keuzes maken. Het mooie van het organiseren is als mensen tot het besef komen dat de spullen die ze in huis hebben energie vragen waar dat niet nodig is."

Meer berichten