Mirjam met haar hond Bodhi
Mirjam met haar hond Bodhi (Foto: Mirjam)

Mirjam (23) wil naar Amerika voor speciale PCS behandeling

Ik ben Mirjam, 23 jaar en was student ten tijde van mijn ongeluk, zes jaar geleden.

In januari 2013, op de eerste dag na de kerstvakantie, zat ik in het eerste jaar van mijn opleiding tot apothekersassistente, waar ik het enorm naar mijn zin had. Ik haalde op weg naar huis een fietser in op het fiets/brommerpad. Op dat moment maakte ik een te grote bocht met de brommer en raakte de voorband van mijn brommer bladeren die op 30/40 cm vanaf de zijkant op het pad lagen. Deze waren glad en hierdoor schoof ik naar de linkerberm, vervolgens kaatste ik terug naar de rechterberm en daarna werd ik gelanceerd. Na een aantal minuten kwam ik bij bewustzijn en werd ik door iemand afgezet bij de huisarts. Ik bleek een hersenschudding te hebben en ik zou er na een paar weken wel weer bovenop zijn. Helaas bleek deze verwachting niet te kloppen.
De klachten bleven aanhouden en nu wordt het Post Commotioneel Syndroom (PCS) genoemd.

Nadat er een MRI was gemaakt waar geen zichtbare schade was mocht ik in maart 2014 starten bij een revalidatiecentrum. Ik ging vol goede moed aan de slag.
Eindelijk iets wat mij zou kunnen helpen! Helaas bleek dit anders te zijn want na 15 weken revalidatie waren mijn symptomen nog net zo als in het begin, de revalidatie was gericht op acceptatie en symptoommanagement.
De artsen spraken over een eindtoestand van de klachten, ik moest het maar leren accepteren gezien er niets zichtbaar kapot was. Na dit slechte nieuws ging ik op eigen houtje verder zoeken in het alternatieve circuit. In de hoop op herstel ging ik van therapie naar therapie en helaas van teleurstelling naar teleurstelling. Ik wist altijd zeker dat er iets was wat mij (mogelijk) zou kunnen helpen maar hoe en wat dat zou moeten zijn wist ik niet, tot ik recent een bericht las van Eva over hoop na een hersenschudding (PCS).

Ze was behandeld in Amerika, in een kliniek die binnen één week ervoor had gezorgd dat ze (grotendeels) de oude was!
Ik dacht eigenlijk eerst dat dit een slechte grap was, ik kon me niet voorstellen dat er iets was dat mijn klachten zou kunnen verhelpen.
En het klinkt ook te mooi om waar te zijn, maar ondertussen zijn er 1000 mensen geholpen door hun EPIC behandelweek.

Klachten
De klachten die ik dagelijks ervaar zijn typische hersenschudding en whiplash klachten. Ik heb nonstop nek- en rugpijn, ben heel snel overprikkeld, kan moeilijk prikkels filteren en ben erg gevoelig voor licht en geluid. Daarnaast ben ik snel duizelig, heb ik evenwichtsproblemen, ben ik erg vermoeid en heb ik weinig energie (ook al slaap ik 10 uur per nacht) en kan ik mij minder goed en lang concentreren dan voorheen.

Het revalidatieprogramma
In het Amerikaanse Utah wordt een unieke behandeling uitgevoerd, ze gaan uit van de mogelijkheid van functieherstel.
Op dag één wordt er een functionele MRI gemaakt waarbij er tijdens de scan opdrachten gemaakt moeten worden. Hiermee kan er gekeken worden welke delen van de hersenen te veel of te weinig bloedtoevoer krijgen. Ook worden er een MRI Brain & MRI Cervical gemaakt. Aan de hand van deze resultaten wordt er geheel op maat een intensief behandelprogramma (EPIC) gemaakt waarbij de patiënt fysiek en cognitief wordt uitgedaagd en precies die hersengebieden aan het werk worden gezet die het nodig hebben.
Meer informatie kun je vinden op de website van Cognitive FX
https://www.cognitivefxusa.com

De behandeling duurt een week en kost, inclusief ticket, verblijf en na-traject ongeveer €15.000.
Met een crowdfunding hoop ik een deel van het bedrag bij elkaar te krijgen zodat ik weer een kans krijg op een 'normaal' leven. 
Doneer voor mijn Post Commotioneel Syndroom (PCS) behandeling in Amerika via: helpmirjam.nl
 

Meer berichten