Politici krijgen containers vol handtekeningen tegen de railterminal
Politici krijgen containers vol handtekeningen tegen de railterminal (Foto: Overbetuwe Overbelast)

Duizend handtekeningen 'Railterminal'

De bezorgde bewoners van Overbetuwe Overbelast organiseerden op 6 maart een provinciaal verkiezingsdebat over de beoogde Railterminal Gelderland. Alle 11 partijen die ook nu in de Provinciale Staten zitten deden mee. Zij stuurden hun lijsttrekker of een andere kandidaat voor de verkiezingen van 20 maart.

Overbetuwe - Overbetuwe Overbelast had de afgelopen weken meer dan 1.000 handtekeningen verzameld voor een petitie. Met de petitie vragen de ondertekenaars aan de provincie om de plannen voor de railterminal te stoppen. Voor het debat van start ging kreeg elk van de 11 deelnemers een container vol handtekeningen aangeboden.
De zaal van de Viersprong in Valburg puilde uit met omwonenden die de standpunten van de partijen al goed leken te kennen. Tegenstanders van de railterminal zijn de SP, de PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Die partijen redeneren dat het gebied rond de terminal al te zwaar belast is met andere projecten. Ze willen de inwoners niet opzadelen met de overlast van een terminal die niet rendabel is en waar volgens hen geen nut of noodzaak voor is. Hun mening werd met luid applaus uit de zaal ontvangen.
Anders was het met de mening van het SGP, VVD, 50Plus, PvdA, CDA, ChristenUnie en D66. Die partijen zijn vóór de aanleg van de Railterminal. De voorstanders verwachten dat de railterminal het vestigingsklimaat in de regio zal verbeteren en daardoor banen gaat opleveren. In antwoord op vele kritische vragen uit de zaal werd duidelijk dat de meeste partijen hun standpunt stevig hebben verankerd. Maar CDA en PvdA gaven aan dat wanneer het project financieel niet goed onderbouwt blijkt te zijn ze hun steun mogelijk zouden intrekken. En pikant was dat de vertegenwoordiger van de ChristenUnie aangaf persoonlijk tegen de railterminal te zijn. Nieuwe politieke ruimte misschien, in een levendig debat, handig geleid door verslaggever Bernardo van Hal van de Gelderlander.
Overbetuwe Overbelast is blij dat omwonenden hun stem voor de provinciale verkiezingen beter hebben kunnen onderbouwen door het debat. De standpunten van de partijen staan op de stemwijzer op www.overbetuweoverbelast.nl. Zij roepen iedereen op om op 20 maart zijn stem te laten horen. Liefst een stem waarmee de plannen voor de beoogde railterminal voorgoed stoppen.

Meer berichten