Ensemble VIJF!
Ensemble VIJF! (Foto: Henk Dries)

Mooie première Dancing Dervish in Driel

Afgelopen zondag trakteerde Ensemble VIJF! Driel unieke kamermuziek. Hoogtepunt was de première van Ad de Jongs Dancing Derwish, ’n orkestraal stuk dat de componist dit kwintet heeft opgedragen.

Driel - Dancing Dervish boeit, omdat de luisteraar telkens mee wil gaan met melodieën die worden ontwikkeld, en ook telkens weer verrast wordt door creatieve doorwerking ervan. Klankkleuren en tempi die banden zoeken met Osmaanse en West-Europese reminiscenties.
Het ensemble VIJF! is in Nederland een unieke gouden combinatie van harp, dwarsfluit, hobo en viool en fagot. Omdat de samenstelling zo bijzonder is, maakt het ensemble meestal zelf de arrangementen. Zo lukt het hun om de 130 bezoekers te enthousiasmeren met Bizets Carmen, als werden ze meegevoerd door een groots orkest. De solokwaliteiten van het ensemble konden we intens volgen in Saties Gnossiennes. De instrumentalisten van VIJF! gaven Saties pianosetting een palet aan extra klankkleur. Zoals we ook Ravels verbeelding van de Moeder de Ganssprookjes konden genieten van VIJF!’s harmonieuze presentatie. ’n Zeer geslaagd concert dus van de werkgroep Blije Kerk Concerten Driel: op deze kille, winderige zondagmiddag: ’n hartverwarmend concert van vijf bevlogen vrouwen. Op weg naar Pasen trakteerde VIJF!, passend bij de kerkelijke ambiance, ons als toegift op Leonards Cohens Halleluja.

Meer berichten