Suzanne Bas (links) enn Maaike van Beek zijn in Elst de Soeptafel begonnen. Daar is meteen veel belangstelling voor. (foto: Ellen Koelewijn)
Suzanne Bas (links) enn Maaike van Beek zijn in Elst de Soeptafel begonnen. Daar is meteen veel belangstelling voor. (foto: Ellen Koelewijn) (Foto: Ellen Koelewijn)

Iedereen heeft taak bij bereiding soep

De een schilt de zoete aardappel, de ander snijdt die in stukken, een derde pelt de uien en een vierde draait soepballetjes. Alle ouderen hebben deze vrijdag een taak. In de keuken staan Suzanne Bas en haar moeder Maaike van Beek uit Elst. Het resultaat van alle noeste arbeid is een heerlijke soep.

door Vincent Bos

ELST – De twee vrouwen zijn geïnspireerd door de twee jonge Amsterdammers Max en Robert. Die willen ouderen bij elkaar brengen en zijn Oma's Soep begonnen. Naar een idee van de oma van Max. Het initiatief krijgt inmiddels op landelijke schaal navolging. En nu dus ook in Elst. Hier heet het project De Soeptafel.

"We vinden het belangrijk ouderen een leuke bezigheid en gezelligheid te bieden. Bovendien ben ik een kookliefhebber. Ik ben een enorme receptenverzamelaar. Daarvoor kijk in kookboeken en op internet", zegt Maaike van Beek.

Suzanne Bas en Maaike van Beek hebben dankzij een subsidie van Overbetuwedoet.nl en de emballageactie bij Albert Heijn financiële middelen gekregen om te beginnen. Ze gebruiken duurzame groenten. Het gaat vaak om groenten die niet verkoopbaar zijn. "De mensen laten die groenten liggen omdat er plekjes op zitten. Of ze blijven van de wortels af omdat die krom zijn. Die groenten kunnen wij goed gebruiken."

De ouderen vinden het prachtig dat ze kunnen meedoen. Herman van Houwelingen (85) zit er op zijn gemak bij. "Het is gezellig en een leuke bezigheid. We hebben over van alles gesproken. Ik ben een echte soepliefhebber. Voor soep mogen ze me uit bed halen."

Ditsy Peters (72) heeft soepballetjes gedraaid. "Het leek me zo leuk om mee te doen. Thuis maak ik ook soep. Groentesoep met poulet bijvoorbeeld, maar die snij ik dan helemaal ik kleine stukken. Ik woon in het appartementencomplex Die Zauberflöte en die bewoners krijgen de soep die wij hier maken. Heerlijk toch."

Dat komt omdat er grote hoeveelheden soep worden gekookt. Wel dertig liter. Deze keer wordt Turkse maaltijdsoep gemaakt. In de keuken ruikt het heerlijk. De ouderen verheugen zich er al helemaal op om lekker te smullen.

Samen soep koken en nuttigen. Dat is het doel van De Soeptafel in Elst. Het is een initiatief van Maaike van Beek en Suzanne Bas. Ouderen helpen mee met de bereiding. De Soeptafel is de komende periode op 29 maart (Rijksweg-Noord 18), 26 april (St. Maartenstraat 32B, De Ruimte), 24 mei (Albert Heijn Elst) en 28 juni (weer in De Ruimte). Meedoen kan. Aanmelden bij Maaike van Beek: 06 – 44 98 64 53 of via mvanbeek1966@gmail.com . Uiterlijk de dinsdag van tevoren aanmelden.

Meer berichten