De zestien jaar oude bus van Sarah heeft zijn taak volbracht en is nodig aan vervanging toe. (foto: Hannie Schrijver)
De zestien jaar oude bus van Sarah heeft zijn taak volbracht en is nodig aan vervanging toe. (foto: Hannie Schrijver) (Foto: )

Nieuwe rolstoelbus voor meer vrijheid

Als- ie dit jaar wordt afgekeurd, wordt het een zware zomer voor Sarah (16). Ze zal een groot deel van haar vrijheid kwijtraken en dat is een ramp voor haar. Die vrijheid is dankzij haar lichaam al behoorlijk beperkt. Ze startte daarom een crowdfunding om geld in te zamelen voor een nieuwe rolstoelbus.

door Hannie Schrijver

Elst – Deuren die niet meer goed sluiten, de verwarming die het heeft begeven en een dorpel die weg roest. Het is het lot van de zestien jaar oude rolstoelbus van Sarah. De bus is hard aan vervanging toe, maar zo'n bus kost veel geld. "Voor een tweedehands bus met minder kilometers en minder oud betaal je al zo'n twintigduizend euro en dat hebben wij gewoon niet", zegt moeder Marjolein. Ze vreest dat de bus in juli wordt afgekeurd.

"Ik zit dan letterlijk opgesloten tussen vier muren", vertelt Sarah Kraaijeveld. Door zuurstofgebrek bij haar geboorte is ze al haar hele leven aan een rolstoel gekluisterd. "De delen in mijn lichaam die je sturen om te lopen en je ledematen te bewegen zijn beschadigd geraakt. Ik heb overal hulp bij nodig. Ik kan niet zelf douchen, aankleden of naar de wc."

Sarah is een knappe, lieve, grappige, sociale en slimme tiener. "Ik probeer zo normaal mogelijk te leven. Ik vind het belangrijk om onder de mensen te zijn. Ik wil ze laten zien dat wij rolstoelers ook bestaan." Maar hoe sociaal Sarah zelf ook is, de maatschappij praat niet altijd terug. "Mensen denken dat ik ook verstandelijk beperkt ben, maar dat ben ik niet. Ik wil niet in een hokje gestopt worden. Ik héb wel een beperking, maar ik bén niet mijn beperking."

Sarah voelt zich daarom best vaak eenzaam. Als de bus straks niet meer de weg op mag, zal dat alleen maar erger worden. Ze kan dan haast de deur niet meer uit. "Ik zit al veel meer binnen dan ik eigenlijk wil. Als straks de bus wordt afgekeurd, kan ik helemaal nergens meer heen. Dan kan ik zelfs niet meer naar therapie."

Ze heeft flink getwijfeld of ze wel een crowdfunding wilde starten. "Ik sta niet graag in het middelpunt. Ik word vaak al zielig gevonden, maar dat ben ik helemaal niet. Maar ik ben zo afhankelijk van die auto. Ik steek veel energie in mensen, maar ik krijg er weinig voor terug. Ik denk misschien moet ik even positief doen en kijken of mensen energie in mij willen steken. Toen kwam er steeds meer geld binnen en ik kreeg hele lieve berichtjes."

Inmiddels heeft Sarah zesduizend euro bij elkaar geharkt. Via crowdfunding en dankzij een spinningmarathon in Elst. Moeder Marjolein: "Ik vind het heel bijzonder om te zien hoeveel mensen willen helpen." Haar grote idool Kai van der Voort van boyband B-Brave deelde haar bericht op Instagram. "Hij heeft twintigduizend volgers. Als die allemaal een euro zouden geven…"

Sarah wil heel graag een bijbaan. Het maakt haar niet uit wat. "Ik vind het vooral belangrijk dat ik leuke collega's heb."

De komende tijd zullen er in Elst meer acties worden gestart voor Sarah. De crowdfunding is te vinden op getfunded.nl onder de titel 'Help Saar aan een rolstoelbus'.

Meer berichten