Kinderen helpen Frederike Kadijk mee met het planten van vaste bloemen in het park in Westeraam Elst. (foto: Kirsten den Boef)
Kinderen helpen Frederike Kadijk mee met het planten van vaste bloemen in het park in Westeraam Elst. (foto: Kirsten den Boef) (Foto: Kirsten den Boef)

'Zorgen over de verstening van tuinen'

De wind giert door het park. Regen teistert de vrijwilligers. Maar ze laten zich niet uit het veld slaan. Vastberaden zijn ze om het Cool Nature park in de wijk Westeraam (Elst) nieuwe allure te geven. En dus zijn leerlingen en vrijwilligers op de eerste dag van NLDoet druk bezig om planten te poten.

door Vincent Bos

ELST – Zo geven ze een impuls aan wat al eerder een bloeiende pluktuin had moeten worden. Zo werkt het niet in de natuur. Het gras overwoekerde alles. Tijd voor actie, dacht Frederike Kadijk. Het Wijkplatform Elst-Oost schaarde zich achter het idee voor de opknapbeurt.

"De pluktuin is een paar jaar geleden aangelegd. Het was de bedoeling dat in de zomer alles zou bloeien. De tuin bleek juist dichtgegroeid. Dat is jammer", geeft ze aan. "Er worden nog wel mensen gezocht die de pluktuin gaan onderhouden. Misschien wat voor mensen die geen tuin hebben."

Met geld van NLDoet en sponsoren zijn planten aangeschaft. Tuinontwerpster Ineke Brunekreef (ook van de organisatie Groei & Bloei) bood de helpende hand. Hovenier Barry Scholten heeft de sleuven gegraven. Het Betuws Plantencentrum in Opheusden schonk bloemen.

"We hebben gekozen voor bloemen waarop bijen en vlinders afkomen. Hierdoor krijg je meer biodiversiteit", verklaart Ineke Brunekreeft die ook meehelpt met het poten. "Het wordt een kleurrijke pluktuin met vaste planten. Als die gaan wortelen moeten de planten het zelf redden. We hopen dat de gemeente in droge tijden komt sproeien."

Veel vrijwilligers zijn er niet. Wel kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool De Wegwijzer en kinderopvang De Kikkerkoning. Ook helpt Lars Scholten (15) mee van Lyceum Elst. "Dit is een opdracht van school. Prima toch. We hebben hier en daar wat onkruid weggehaald", zegt hij met een verschrikte blik op zijn schoenen die onder de modder zitten. "Die maak ik thuis wel schoon."

John Baaijens van het Wijkplatform Elst-Oost is aan de andere kant bezig met het blotevoetenpad. Er worden in grote bakken schelpen gelegd. Er ligt ook boomschors waarover je kunt lopen. Het wordt ook wel een belevingspad genoemd. De gemeente Overbetuwe heeft de schelpen geleverd. Zo draagt iedereen zijn steentje bij aan de opknap van deze groene oase in de jonge wijk Westeraam.

Daniëlle Numan uit Elst steekt de handen eveneens uit de mouwen. Ze is actief namens Groei& en Bloei, de organisatie die dit jaar een halve eeuw bestaat. "Zo dragen we bij aan de naamsbekendheid van Groei & Bloei. Het is altijd leuk om in de natuur te werken. En ze dragen uit dat we groen belangrijk vinden."

Dat onderstreept Ineke Brunekreeft. "Groen is zo ontzettend belangrijk. Ik maak me daarover best zorgen. Als ik door Westeraam loop valt de verstening me echt op. Er zijn zoveel bestrate tuinen. Dan hebben we nog geluk dat er zo'n prachtig park in de wijk ligt en dat mensen als Frederike en John daar hun best voor doen. Nederlanders denken dat het moeilijk is om een tuin met planten te onderhouden. Maar dat is echt niet zo."

Meer berichten