Foto:

Zelf lopen voor het goede voorbeeld

Kinderen moeten meer bewegen. Maar dat moet je niet alleen tegen ze zeggen. Je moet vooral zelf het goede voorbeeld geven. Wethouder Wijnte Hol liep daarom twee dagen lang met een team door de Overbetuwe met zijn missie. Schaatser Erben Wennemars liep een ochtend met hem mee.

door Hannie Schrijver

Elst – "Moet je die kinderen zien, dat enthousiasme! Op zo'n manier aandacht geven aan bewegen en gezonder leven is heel mooi", roept de wethouder. De tweedaagse campagne is bedoeld om The Daily Mile onder de aandacht te brengen van scholen en kinderen. "Het doel van de Mile is blije en fitte kinderen die vijftien minuten per dag hardlopen op school." De wethouder is fervent marathonloper en deelt deze passie met directeur Berry Bakker van basisschool Stap voor Stap, vandaag het startpunt van de looproute. Bakker: "Ik heb heel veel plezier in bewegen. Het geeft mij ontspanning en maakt dat ik me gezond voel en mijn werk kan doen. Het levert mij heel veel op en dat gun ik de kinderen ook."

De eerste dag bezochten Bakker en Hol vier scholen in Zetten, Heteren, Valburg en Herveld, een route van zo'n 28 kilometer. De tweede dag konden ze het wat rustiger aan doen en jogden ze in Elst van Stap voor Stap via De Esdoorn naar 't Startblok. Bakker: "De kinderen vinden het wel gezellig om samen te lopen. De een loopt gewoon, de ander gaat rennen. En sommigen beginnen gelijk te sprinten."

"Wie van jullie heeft geen idee wie ik ben?" Het aantal kinderen dat de hand opsteekt valt mee. "Vroeger was ik een hele goede schaatser", legt voormalig schaatser Erben Wennemars nog even uit. "Nu ben ik ambassadeur van The Daily Mile. We kijken heel veel op onze schermpjes en vergeten daardoor te bewegen."

De komst van de schaatser was een cadeautje voor directeur Bakker. "Erben is een hele leuke verrassing. Hij is echt een sportheld van mij. Het is jammer dat kinderen hem niet allemaal herkennen. Dit zijn mensen die motiveren om verder te gaan." Bakker vindt het belangrijk om bewegen op school te promoten. "Veel kinderen zitten wel bij verenigingen, maar het kan altijd beter. Kinderen zitten veel achter schermen en bewegen daardoor te weinig. Op school doen we al aan bewegend leren. Het is goed om bij kinderen onder de aandacht te brengen dat lopen heel gezond is en ook leuk kan zijn."

De Overbetuwe heeft 22 basisscholen. "Mijn doel is om ze alle 22 aangemeld te krijgen voor The Daily Mile", zegt Hol. "In Nederland doen al 260 scholen mee. De jeugd beweegt minder en overgewicht neemt toe. De norm is een uur per dag bewegen, maar je ziet dat men er vaak niet aan toe komt. Dan moet je als overheid ook je best doen en een steentje bijdragen. Door dit soort acties en door sporten goedkoop en toegankelijk te maken. De gemeente moet ook zorgen voor een goede sportinfrastructuur en aandacht blijven geven. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar iets doet. Ik heb echt de leukste portefeuille die er is."

Meer berichten