Foto: Kirsten den Boef

Week van Zorg en Welzijn in Tertzio

Van boodschappenkratjes is een provisorische ren gebouwd. Konijnen hollen op en neer. Bewoners van zorgcentrum Tertzio (Attent Zorg) in Elst kijken er vertederd naar. Soms mogen ze de dieren even vasthouden. Er is deze dag van alles te doen dankzij de studenten van ROC Rijn IJssel in Arnhem.

door Vincent Bos

ELST – Doel is dat de studenten ondervinden wat het werken in de ouderenzorg betekent. Vanwege de Week van Zorg en Welzijn zijn ze in Elst actief.

"We hebben de leerlingen gevraagd eens na te denken over leuke activiteiten. Zodat ze een jong tintje geven aan bestaande activiteiten. En hen ook de vraag voorgelegd hoe ze later zelf oud willen worden. 'Ik kan niet wonen zonder dieren', zei een leerling. Daarom hebben we twee konijnen geleend van de dierenwinkel in het dorp. Het liefst hadden ze twee pony's gezien maar dat is natuurlijk niet haalbaar", zeggen Martine Weijers en Lisette Arnts van Tertzio.

De ouderen vinden het prachtig. Ze gaan er eens goed voor zitten als Luc van der Meer (22) uit Elst en Maarten van Dijk (19) uit Zevenaar hun gitaren pakken. Later hoor je ze meezingen. De leerlingen voelen zich thuis in de zorg. Neem Maarten van Dijk. Hij volgde eerst een laboratoriumopleiding maar is overgestapt. "Ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Dat spreekt me ontzettend aan."

Luc van der Meer weet nog niet voor welke zorgsector hij kiest. "Dat kan ouderenzorg of maatschappelijke zorg zijn. Ik ben sociaal ingesteld. Daarom wordt het geen kantoorbaan."

Ouderen mooie nagels geven. Of een handmassage. Ook dat kan op deze dag in Tertzio. Annie Turkan (21) en Sharissa Boekelmans (29) doen dan met overgave. Ze verwennen de ouderen. Het zijn veelal vrouwen die aankloppen. "Je doet het om een lach op iemands gezicht te zien. Sommige kunnen hun handen zelf niet meer verzorgen. Dan is het leuk om te kunnen helpen", zegt Annie Turkan.

Sharissa Boekelmans heeft eerder in de horeca gewerkt. Maar nadat haar kinderen in het ziekenhuis terechtkwamen heeft ze het vizier op de zorg gericht. "Ik ben het enorm gaan waarderen wat ze in het ziekenhuis voor de kinderen doen. Ze hebben mijn kinderen zo goed geholpen. Daarom zou ik ook graag in het ziekenhuis willen werken."

Ze komt vaker in Tertzio. "We lopen met de zorg mee. Als ik hier ben ervaar ik hoe mooi en dankbaar dit werk is." Ook Annie Turkan weet dat ze voor de goede opleiding heeft gekozen. "Deze mensen zijn zo dankbaar. Je haalt hier veel voldoening uit het werk. Daarom ben ik heel blij dat ik deze kans krijg."

Intussen heeft Leida van Xanten een konijn mogen aaien. Ze geniet er echt van. Haar kleindochter Jill Weidema (26) werkt in Tertzio. "Je ziet de mensen op zo'n dag opbloeien. Het liefst zou je elke week van deze activiteiten hebben. Als je die meneer in de stoel ziet. Hij loopt de hele dag met de ziel onder de arm. Maar nu loopt hij rond met de grootste glimlach. Ze vergeten even de pijntjes en de kwaaltjes die ze hebben."

Meer berichten